Третият Пленер за моден дизайн се организира от Националната камара за мода на Република България и списание www.nadinstyle.com с подкрепата на Община Пловдив. Събитието традиционно се провежда в 1-я уикенд на месец юли. Тази година то бе открито от г-н Тодор Христев – заместник-председател на Общински съвет Пловдив и Председател на Комисията по образование на Община Пловдив.

На площада пред църквата „Св. Константин и Елена” до Етнографски музей и Хисар Капия в Стария Пловдив в открита и свободна целодневна международна изложба се представиха най-добрите идейни модни проекти по скица на финалистите в конкурсите за млади модни таланти “Танцуваща Мода”. Регистрираните участници са от България, Румъния, Украйна и Албания.

В дните на Пленера младите таланти – ученици и студенти на възраст от 15 до 30 години демонстрираха открито своите художествени и творчески умения и впечатляваха непрестанно всички туристически групи от над 10 държави. По препоръка на руски туристи от миналогодишното издание на Пленера, които споделиха, че никъде по света не са виждали изложба на модни скици, от тази година организаторите откриха Книга за впечатления. В нея суперлативи за безграничния талант на младите дизайнери оставиха туристически групи от Испания, Франция, Италия, Япония, Румъния, Украйна, разбира се и от нашата страна – почитатели на модата като изкуство и култура.

“Фантастични сте!”, „Очарована съм!”, „Прекрасни млади българи – поздравления за красотата, която сте създали!”, „Уникална красота, която Европа трябва да види и почувства!” и още мн., мн. други красиви слова изпълват страниците за впечатления.

За първи път организаторите изложиха и готови модели, изработени от младите дизайнери в открит шоу-рум – летни блузи в стил диско фешън, за които тутакси заваляха поръчки. Излжбата и на готови модели се оказа красиво и полезно допълнение в рамките на Пленера и ще продължи и за в бъдеще.

Финалът на конкурса Танцуваща мода/Dance Fashion 2008 ще бъде с вход свободен на 5-ти септември 2008 – антична сцена на Одеон на Античния Филипополис с участието на финалисти и от други европейски страни. Председател на международното жури ще бъде г-н Иво Атанасов – председател на Комисията по гражданско общество и медии на 40-то НС и член на Комисията по култура, който е също така и почетен член на Националната камара за мода на България. Финалният спектакъл се посвещава на 100-годишния юбилей от Обявяване Независимостта на България.

erogance.eu