Тенденциите в днешната мода категорично не се харесват на Валентино, който от 4 месеца насам вече не е главен дизайнер на създадената от него марка.

„Боже мой! Чувствам се не на място, няма съмнение. Това, което правят днес младите стилисти, съвсем не ми е по вкуса. Всички тези вехти и измачкани дрехи и с тези лигавници отпред… Напомнят ми на евакуираните в следвоенния период. Аз създавах мода, за да разкрасявам жените, а не за да ги карам да приличат на беднячки.

Надявам се много, че за тези млади дизайнери ще се намерят многобройни 15-годишни момичета, които да купуват дрехите им, защото те не прилягат на една жена“, казва Валентино Гаравани в интервю за италианския вестник „Кориере дела сера“.

След изложбата си на облекла висша мода в музея Ara Pacis в Рим миналата година, 74-годишният Валентино открива нова експозиция с облекла, произведения на изкуството. Тя може да бъде видяна в парижкия Musee’ des Arts decoratifs от 17 юни до 21 септември.

Скоро предстои да излезе и книга на италианското издателство „Рицоли“, озаглавена „Теми и вариации“, а после и филм „Валентино, последният император“.

„Аз продължавам да рисувам непрекъснато, но не дрехи и вече не го правя за други. Направил съм толкова много. В момента се пречиствам от токсините и гледам отдалече на света на модата. Честно казано, не ми харесва това, което виждам, но съм в добро настроение, защото съм доволен от това, което съм направил.

Стигнах до върха, а след това го оставих, защото искам да правя и други неща. Щастлив съм и наблюдавам внимателно хората, които управляват името ми“, разказва Валентино.

Той определя Алесандра Факинети, която зае мястото му на дизайнер в собствената му марка, като „симпатична и добра госпожица“.

„Оставих й страхотен архив – поне 3000 облекла и се надявам да му хвърли едно око…Ако пък ли не, ще стане същото, както се случи със Saint Laurent.

През първите месеци господинът, който зае мястото му, поиска да върши всичко на своя глава и не стигна особено далеч. За да убеди публиката, трябваше да хвърли един поглед на архивите“, допълва Валентино.

prontosofia.com