Черен петък (Black Friday) в съвременната битова култура на САЩ е денят след Деня на благодарността, който е възприет за начало на коледния пазар. Кампанията се провежда от няколко години й в България. В нашата страна за първи път е организирана на 28.11.2013 г.

През януари 2016 година румънска компания получи одобрение и ще държи правата над използването на марката Черен петък до 24 ноември 2024 г. Новината за това предизвика смут сред търговците, но преди известно време фирмата обяви, че е решила да даде право и на други дружества да ползват марката „Black Friday“.

Онлайн магазинът Jordannis ежегодно организира Черен петък за клиентите си. Той предлага дамски дрехи като намаленията са до 20 процента.

Ето какви са плюсовете и минусите при пазаруване по време на Черен петък:

Плюсове.
Огромни намаления на цените на продуктите като достигат до 70 процента от нормалната цена.
Удобно пазаруване през многобройните български и чуждестранни онлайн магазини. Това дава възможност и да се избере търговецът с най-добра оферта към купувачите.
Клиeнтитe мoгaт дa ce oтĸaжaт в 14-днeвeн cpoĸ oт пoĸyпĸa пpeз Интepнeт или извън тъpгoвcĸи oбeĸт, ĸaĸтo и дa пpeдявят peĸлaмaция зa дeфeĸтнa cтoĸa, нeзaвиcимo пo ĸaĸъв нaчин e зaĸyпeнa.

Минуси.
По-бавно обработване при пазаруването онлайн, поради многото заявки в кратък срок.
По-бавна доставка, тъй като куриерските фирми са затрупани.
Търговецът може да се оправдае с „техническа грешка“ и да не даде на потребителя стоката на обещаната цена.

Могат да се изброят и още плюсове и минуси, но тези са най-важните при пазаруване по време на кампанията „Черен петък“.

Терминът „Черен петък“ за пръв път се появява във Филаделфия в началото на 1960-те години. С него служители на местната полиция са наричали петъка след Деня на благодарността заради големите задръствания по пътищата.
Избра ли къде ще почиваш?

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook