В продължение на много години наред електростимулацията се е използвала от здравни служители като кинезитерапевтите, например. С времето обаче спортистите, преоткрили ползите от нея в справянето с различни травми, започнали да прилагат тази техника и за подобряване на мускулатурата в цялост. Днес, електростимулацията е практическа техника, която може да се приложи и от всеки един от вас.

Спортисти
• за оптимизиране качествата на мускулатурата: ефикасните средства за отслабнали мускули са ефикасни и за здравите такива. С електросимулацията, за избраните мускули може да се изготви отлична програма за натоварване и усъвършенстване. Подобна тренировка би могла да бъде организирана така, че да се постигне развитие на специфични качества в зависимост от селектираната програма: издържливост, сила или устойчивост, например.

• за ускоряване на възстановяването след интензивна тренировка и за намаляване на болките от нея.

• за превенция на травми от типа на навехване на глезен чрез подсилване на определени групи мускули (в случая става въпрос за перонеалните мускули)

• за облекчаване на болката – например, при проблеми със сухожилията или мускулните контракции.

За тези, които искат да поддържат добра форма
Уседналият начин на живот крие сериозни рискове за мускулатурата. Загубата на нейната сила, както и прекомерно бързото преуморяване и невъзможността за правилното функциониране водят до неспособността на отделните мускули да осъществяват своите характерни въздействия спрямо скелета и различните органи. Други такива пагубни последствия са загуба на добра форма, както и предизвикване на силни болки – например, лумбални – чиято честота зависи от ефективността на коремните мускули в човешкото тяло.

Електростимулацията може да възстанови, а и да поддържа в отличен тонус цялостната мускулна система и да й предоставя необходимите стимули за осигуряването на оптимална форма на тялото, а и за превенция на всякакви видове болки.

Кинезитерапевтите често говорят за електротерапията и я използват в следните случаи:
• рехабилитация: например, след обездвижване в следствие на травма, мускулите губят определени качества, които обаче могат да бъдат възстановени с помощ на електросимулацията. Следователно, кинезитерапевтите прибягват до електросимулацията, за да подсилят определени мускули.

• хемиплегия, която значително отминава с помощта на електросимулацията, като най-често се прибягва до метода повдигане на топка с ходилата с цел подобрение контрола върху мускулатурата

• третиране на различни форми на инконтиненция и превенция за появата на такава вследствие на тежка физическа активност.

• облекчаване на хронични или остри болки – например, в областта на тила или при лумбаго

• подобряване на разстройства при хората, страдащи от проблеми с кръвообращението. Тези видове медицински заболявания са разнообразни – от синдрома на тежест в краката до артериална слабост, която силно намалява двигателната способност на хората и която причинява силни болки.

Пациенти с различни болки
Болката може да е симптом на различни медицински проблеми. В днешно време, основен приоритет на електростимулацията е успокояването на болката, което само по себе си е повече от идеален завършек на дадено лечение. Болки в гърба, ставите и невралгията са често срещани индикации за необходимостта от прилагане на електросимулацията, която, между другото, е напълно реализуема както под специално медицинско наблюдение, така и в домашни условия.

Електростимулацията има различни предимства, включително и следните:
• осигуряване на функционална мускулна дейност, без ставите да са подложени на прекомерно напрежение, което добре познаваме от традиционните силови упражнения с вдигане на тежести.

• способност за таргетиране на най-правилната група от мускули да действа в определен момент. Тази полза на електростимулацията е изключително важна за кинезитерапевтите, които целят поддържането на качествената дейност на онази част от мускулатурата, която пациентът или не може да задейства изобщо, или го прави с особено затруднение. Спортистите също биха могли да се възползват от това предимство, защото то им позволява да натоварят повече тренировката си, което е важно за голяма част от съвременните спортни дисциплини.

• възможност за комбиниране на мускулна симулация с болкоуспокояващо лечение с цел по-бързото възстановяване на някои пациенти.

• възможност за облекчаване на болката без лекарства или с максималното ограничаване на тяхното използване – особено на такива с нежелани странични ефекти.
Електростимулатори COMPEX, за да намерите вашият натиснете тук.

www.electrostimulator.bg

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook