„Аз съм Алиса, само че в обратен ред. Първо счупих де що имаше огледало за чупене в Огледалния свят. После се напъхах в Страната на чудесата, за да срещна лудите шапкари, лудите всички и да си изпълзя годините наказание за всяко счупено огледало.“

Така започва „Алиса и петък вечер“ – дебютен роман за младата българска писателка Деси Нико. Също като своята героиня, тя работи в караоке бар, наблюдава хората и записва заключенията си по гърбовете на сметките… За да сглоби след това цялостна книга с ярки персонажи, нестандартен сюжет и свежи размисли по различни житейски теми.

Разочарована от живота в Страната на табелките, чаровната софийска Алиса се връща у дома, за да изследва всички пропуснати светове. В това число влизат наркотичните и хранителните зависимости, лъжите и любовта (а може и в обратен ред), склонността към порочна аналитичност и на пръв поглед невинната отвеяност.

Алиса и петък вечер, Деси Нико, писателка Деси Нико, нова книга

Няма да бъде пресилено да наречем „Алиса и петък вечер“ залисан роман, роман за търсенето и намирането, който ви предлага сами да напишете финала му.

Силата да обичаш е като пастата за зъби – мислиш си, че съвсем е свършила, че на следващата сутрин няма да можеш да изстискаш нищо от тубичката, но все пак успяваш да си измиеш зъбите отново и отновов… Все със същата тубичка паста за зъби.“

Стилът на Деси Нико е лек и разпознаваем. Пише със свежо чувство за хумор, което на моменти успява да те разплаче; в едно изречение може да бъде твърдо цинична, в следващото – романтична като малко дете. Чете се леко и ни кара да се замисляме за обикновени неща, които досега не сме забелязвали. Най-ярка представа ще получите, ако просто продължим с парченца от книгата.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook