Кодовото название F63.0 се използва от международната квалификация на болести за означаване на патологичното комарджийство. F63.0 е заболяване, при което зависимият изпитва непреодолимата необходимост да залага с цел печалба и постоянно да увеличава поетия риск.

Зависимите от хазарта хора често осъзнават своето състояние, но въпреки това не предприемат оздравителни мерки. Това често води до появата на проблеми в семейството и загуба на работата. При професионалното лечение на F63.0 се използва комбинация от различни методи на психологията и медицината, като подобно на алкохолизма, и тук съществуват клубове за анонимните, които са пристрастени към комарджийството.

Въпреки че хазартната зависимост е болест, позната на човечеството от много години, все още в обществото ни са широко разпространени някои митове за нея, които пречат не само за лечението, но и за разбирането й. Днес ще се постараем да развенчаем някои от тях, така че да помогнем не само на зависимия, но и на неговите близки по-добре да разберат ситуацията, в която се намират.

1. Веднъж зависим – завинаги зависим
Както всички други хронични заболявания, така и хазартната зависимост може да бъде контролирана и то до такава степен, че болният завинаги да спре да изпитва нуждата да залага и да продължи да води пълноценен живот. Статистиките сочат, че над 50% от зависимите от хазарта, които преминават през професионална терапевтична програма, достигат до пълно възстановяване.

2. Имате проблеми с хазарта само ако залагате всеки ден
Грешка. Не е нужно да посещавате казината всеки божи ден, за да развиете зависимост към залаганията. Истината е, че хазартната зависимост започва тогава, когато играта се превърне в проблем, който започне да оказва негативно влияние върху личния живот.

3. Започва се лесно, трудно се спира
Твърдението е вярно, но само за онези, които предварително са предразположени към развитие на хронични заболявания. Опасността обаче идва от там, че никой не знае и не може да бъде сигурен, че именно той няма да се окаже зависим. За щастие, хазартната зависимост може да бъде спряна, но за целта е необходима професионална помощ.

4. Зависими са само безхарактерните и слабите хора
Точно обратното. За да бъдеш зависим и да успяваш да живееш като такъв, се изискват изключително много качества, които не са присъщи на и мързеливи хора. Зависимите се отличават с много енергия и воля, постоянна изобретателност, непрестанна съобразителност, усърдие и старание.

5. Близките на зависимия са виновни за неговото състояние
Най-често хората, които страдат от хазартна зависимост, се опитват да се оправдават с другите. Обикновено то обвиняват своите близки за състоянието си, като по този начин отказват да поемат отговорност за действията си.

6. Хазартната зависимост е проблем на волята
Изследванията показват, че в напреднал стадий зависимостта към хазарта не може да бъде съзнателно контролирана дори и да се осъзнава от зависимия. Той изпитва едно особено вътрешно желание, което е по-силно от всичко останало, обсебва мозъка му и го кара да залага, въпреки че разбира, че не е правилно. Заради това е мит, че волята е основният и решаващ фактор за прекратяване на комарджийството.

За добро или за лошо парите са онова, около което се върти света на модерното общество и няма човек, който да не се блазни от тях. Особено от онези, които може да спечели с лекота и без много усилия. Но много често тези малки хартийки и желанието за тях замъгляват здравия разум и се превръщат в идея фикс, която разрушава целия ни живот и този на нашите близки. Взимайте мерки преди да е станало твърде късно!

Ако имате нужда от професионална помощ, доверете се на специалистите по лечение на всякакви зависимости (алкохолна зависимост, хазартна, наркомания) – Център Жива.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook