Най-разпространената в света игра с думи е кръстословица. Буквално означава думи на кръст. Съществуват специализирани и неспециализирани печатни издания, които публикуват играта на страниците си. Има и много сайтове в мрежата за решаване на електронни кръстословици и судоку. С напредване на технологиите и развитието на смарт устройствата се появиха и много приложения с кръстословици и судоку за телефони, таблети и дори за телевизори.

Ето няколко любопитни факта:

Вестник „Ню Йорк Уърлд“ публикува първата кръстословица 21 декември 1913 г. , а за изобретател на играта е смятан английско-американският журналист Артър Уин.

Българин с рекорд в Книгата на Гинес за най-дълга, непубликувана кръстословица. Тя е дълга 300 метра и 30 сантиметра и е съставяна от Христо Йоницов цели 14 години. Целта му е да е колкото Айфеловата кула и отгоре.

Съставянето на кръстословици във Венецуела не е безопасно. Нептали Сеговия е обвинен, че е отправил кодиран призив да бъде убит братът на президента на Венецуела Уго Чавес. Математици, психолози и експерти по испанскоезични кръстословици установили, че сред отговорите на подсказките са думите „Adan“ (името на брата на Уго Чавес), „asesinen“ (убивам) и „rafaga“ (което означава пукот от стрелба или порив на вятъра).

Британски учен твърди, че един час решаване на кръстословици или судоку изгаря около 90 калории. Мозъкът се нуждае от 0,1 калории на минута, само за да работи. Когато се решава кръстословица или ребус, се изгарят по 1,5 калории на минута, обяснява Тим Форестър, експерт в областта на тренирането на мозъка.

Загубата на памет може да бъде намалена с 30-40 процента с умствени тренировки като решаване на кръстословици и судоку, игра на шах, четене, учене на чужд език и шофиране по нови маршрути.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook