Анаболни стероиди е познатото име на синтетични субстанции, свързани с мъжките полови хормони (андрогени). Те ускоряват увеличаването на скелетната мускулатура (анаболичен ефект) и развитието на мъжките полови белези (андрогенен ефект).
Те са създадени в края на 30-те години на миналия век първоначално за лечението на болестта хипогонадизъм (болест на тестисите), която се изразява в недостатъчно производство на тестостерон.
В последствие анаболните стероиди започват да се използват за лечение на закъснял пубертет, някои видове импотентност, при изтощение, предизвикано от СПИН, както и при някои други заболявания.

Има синтезирани повече от 100 различни анаболни стероиди.
Лекарствените препарати могат да се приемат както орално, т.е. през устата, така и инжекционно.

Способността на лекарството Оксандролон е да увеличава процента на мощност и сила, което е най-ценното за спортисти. При използване теглото на спортиста не се увеличава, което позволява на атлетите да останат в същата спортна категория.

За тези, които искат да постигнат бързи и впечатляващи резултати, отличен помощник може бъде популярния стероид, който принадлежи към активните анаболни стероиди – станозолол.

Причините за употреба на синтетични субстанции от хората са многобройни. Тъй като анаболни стероиди спомагат за синтезиране на тестостерон, т. нар. хормон на растежа е използващите да се докажат като отлични спортисти и културисти. Друга причина за употреба е за увеличаване на мускулната маса или за намаляване на телесните мазнини. Някои хора, които употребяват стероиди, за да увеличат мускулната си маса, защото са преживяли физически или сексуален тормоз. Те се опитват да станат по-силни и по-добре изглеждащи, за да могат да се защитят.

Британски учени алармират, че употребата на анаболни стероиди може да предизвика силна зависимост.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook