Повечето домакини пренебрегват целината, но тя е полезен зеленчук. В нея има изключително високо съдържание на витамин А, а стъблата й са богат източник на витамини от групата В – В1, В2, В6, както и витамин С, калий, фолиева киселина, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий и незаменими аминокиселини. Заслужава си да бъде включена в менюто.

„Ребрата“ на целината са хрупкави и често се използват за подправяне на супи или салати. Целината има солен вкус, но може да се използва и за подправяне на прясно изцедени плодови сокове.

Използват се листата и корените на растението. Целината се приема като прясно изцеден сок от корените, под формата на запарка, чай.

Сок от целина се използва в народната медицина като средство за подобряване на кръвотворната система и храносмилането. Целината нормализира обмяната на веществата.

Етеричните масла от корени и стъбла на целина, имат свойствата на дезинфектанти. Диета с целина се препоръчва при алергии, възпаления, настинки, болести на щитовидната жлеза и пикочната система. Целината намалява кръвното налягане, повишава имунитета. Помага да се справим с нервното и физическо претоварване, укрепва сърдечния мускул.

Растението има стимулиращо действието върху централната нервна система. Емпирични данни показват, че има и антиревматично действие. Семената на целината се използват като болкоуспокояващи и за понижаване на кръвното налягане. Целината се използва също така и като афродизак.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook