Терминът йо-йо ефект произлиза от името на финландска играчка, чиито движения са нагоре и надолу. През 1977 г. американският професор Кели Броунел въвежда термина йо-йо ефект. Той смята, че при загуба на тегло от 9 килограма за три месеца, съществува 60% вероятност за връщане на теглото в следващите три месеца и след още три те да достигнат приблизително 4,7 кг.
21 дни е критичният период след отслабване.

Йо-йо ефектът е повтарящата се загуба и възвръщане на собственото телесно тегло, известен още и като цикълът на телесното тегло. Когато този цикъл е резултат от диета, се нарича йо-йо диета.

Йо-йо е слабо място на много диети за отслабване.
Хормоните лептин и грелин са ключ към трайното отслабване. Именно нивата на тези два хормона в тялото могат да обяснят йо-йо ефекта при доста от диетите, смятат учени. Тези два хормона действат по различен начин при жените и мъжете.

Според изследователите от Университетската болница в Сантяго, Чили, нивата на грелина имат по-голямо влияние върху повишаването на теглото при мъжете, а нивата на лептина – при жените.

Как да избегнем йо-йо ефекта?

Отслабването е дълъг процес, който трябва да се планира внимателно. След като приключите с дадена диета, трябва постепенно да преминавате към нормален начин на хранене. Трябва да увеличавате количеството на приеманите калории на всеки 3-4 седмици, за да повдигнете и нивото на обмяна на веществата.

Необходимо е да се приемат храни с по-ниско съдържание на въглехидрати.
Например 115-150 г месо или риба, 60-90 г сирене и 2 не много големи купички със зеленчуци или салата.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook