Варивата са много популярна храна още от Древността. Нашите предци са засаждали и са се прехранвали с такива култури. Те са и много полезни за организма с всички здравословни качества, които съдържат. Основните варива, които познаваме са боб, леща, грах, соя и други, съобщават от foodpanda.
Темата за този вид продукт е много дискутирана дали са полезни или по- скоро вредни, заради стомашните газове, които предизвикват и сложната преработка. Ето и кои са най- консумираните варива присъстващи на нашата трапеза в наши дни.

1. Боб – Той е пренесен в Европа по време на Великите географски открития и има висока хранителна стойност. Съдържа витамини от групата В и С,белтъчини и малко мазнини. Най- често консумираме бобът печен или сварен. Боб чорбата е традиционно българско ястие.

2. Леща – лещата е много популярна храна не само в България, но и в Турция и Индия. Тя пристига в Европа от Азия като факти за нея има още от преди 8000 години. Тя е отличен източник на минерали, цинк, калии, мед.

3. Нахут – Той е една от най- ранно култивираните от човек култури. В Турция присъства на всяка маса под формата на различни ястия. В България го консумираме предимно под формата на леблебия и хумус.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook