Високата разделителна способност бързо се превръща в стартов стандарт в системите за видеонаблюдение. HD камерите са рекордно по-големи, предоставят по-детайлни видеа и в сравнение с камерите, които не са HD, позволяват по-лесно разпознаване на извършвана подозрителна дейност.

Все пак качеството на резолюцията няма да има значение, ако системата ви има други проблеми, които не засягат HD-то. Някои от проблемите, с които охранителната система може да се бори са:

Прекалено висок ъгъл отгоре-надолу – вашата камера може и да има голяма резолюция, но крайно високия ъгъл на видимост (отгоре-надолу), няма да ви позволи да разпознаете никого.

Твърде широк изглед – HD камерите са чудесни в улавянето на детайли, но при твърде широко полезрение няма да позволи фокусирането върху важни зони от наблюдаваната територия.

Наличие на насекоми и мръсотия по камерата – инфрачервените светлини ви позволяват да записвате през нощта, но също така могат да се появяват грешки в резултат на насекомите по обектива и мръсотия по камерата, които биха могли да блокират изгледа ви.

Изглеждат ли ви тези варианти познати?

А ето и пълен списък с 9-те причини, които доказват, че ви е необходимо повече от HD резолюция за заснемането на качествено видео от вашата охранителна система.

Причина №1: Твърде висок ъгъл за наблюдение отгоре-надолу
Малко по-горе вече дадохме кратко пояснение за този проблем. Ето и малко повече подробности.
Проблема: Искате да наблюдавате потребителите във вашия магазин, но камерата ви е монтирана толкова високо, че виждате само върховете на главите им, което няма да помогне за идентифициране на извършителите при извършване на потенциално нарушение.
Решението: Монтирайте камерата по-ниско на стената или над вратата. Препоръчва се камерата да се монтира на височина от 2.10 до 2.40 метра.

Причина №2: Фоново осветление / сенки
Проблема: Големите прозорци са чудесно решение за повечето помещения, тъй като позволяват проникването на възможно най-много естествена светлина. Това, обаче може да окаже влияние и на обекти/хора, които влизат в даденото помещение. При влизането им, светлината отзад може да бъде толкова голяма, че всичко, което ще засече камерата е възможно да е само контура.
Решението: WDR (широко динамичен обхват) е технология, която позволява балансирането на светлината от по-светлите към по-тъмните части на изображенията, така че да се създаде балансирано ниво светлина навсякъде.

Причина №3: Осветление на околната среда
Проблема: Светлините на автомобилите по пътя могат да предизвикат фалшиви сигнали за движение. Също така светлината може да се отрази върху бързо сипещия се дъжд или сняг по време на буря. Дори една мълния може да предизвика фалшив сигнал за движение.
Решението: След поставянето и инсталирането на вашата камера, отделете няколко вечери, за да прегледате записаните видеа и да видите какви проблеми са налице и в резултат от осветлението на околната следа. Можете ли да насочите камерата в малко по-различна посока? Може ли да настроите чувствителността за засичане на движение? За съжаление, мерките, които могат да се вземат за подобряване качеството на видеото по време на дъжд, сняг, при вятър или мълния, не са много.

Причина №4: Камера извън фокус
Проблема: Вашата камера не е фокусирана правилно, така че заснетото видео е размазано. Това ще затрудни значително идентифицирането на хора или обекти от видеото, или пък улавянето на автомобилни номера.
Решението: Ако камерата се нуждае от ръчно фокусиране по време на инсталационния процес, отделете повече време на тази стъпка, за да се гарантира, че последващо заснеманите видеа ще са възможно най-ясни и фокусирани. Ако камерата ви разполага с обектив, чието фокусиране може да се контролира дистанционно, влизайте редовно в системата и проверявайте фокуса на камерата.

Причина №5: Твърде широк изглед
Проблема: Широчината на ъгъла, на заснемане изглежда страхотно с HD резолюция, но не фокусира всяко едно заснето нещо достатъчно добре, така че да го разгледате в детайли.
Решението: Можете ли да преминете към по-висока резолюция на камерата, докато уловите повече детайли? Стесняване на изгледа? Може да добавите втора камера, която да се фокусира върху една определена област, с което ще получите изцяло завършен широк изглед за заснемане с вашата камера.

Проблем №6: Повреждане на камерата
Проблема: Ако вандали, крадци или други криминално проявени лица не искат да бъдат уловени във видео, те може да подправят камерата като блокират изгледа или да я счупят като я ударят.
Решението: Ако камерата ви разполага със сигнали за повреда, настройте ги да ви известяват чрез имейл или текст, когато бъдат ударени, преместени или блокирани. Също така редовното влизане в системата ще ви помогне да забележите, ако камерата ви е била пипана от неоторизирани лица, дори ако не е зададена аларма.

Проблем №7: Препречващи се предмети пред камерата
Проблема: Ако сте поставяли камери за видеонаблюдение през зимата, без да вземете предвид дърветата разположени до тях и дали през пролетта и лятото цъфтенето им няма да попречи на изгледа на камерата, то това може да е една от възможните „пречки” пред обектива на камерите ви. А може би новопостроена сграда пречи да наблюдавате паркинга си, например? Това са само два примера за пречки, които могат да възникнат пред обектива на камерите ви за наблюдение.
Решението: Помислете какви неща в бъдеще биха могли да попречат на изгледа на вашите охранителни камери, преди да ги поставите и дали бихте могли да отстраните тези проблеми. Също така трябва да проверявате системата си редовно и да правите всички необходими промени на мястото на поставяне, така че зрителното поле на камерата да е изчистено и да позволи охраняване на желания обект безпрепятствено.

Проблем 8: Насекоми и мръсотия по обектива на камерата
Проблема: Камерите, които са монтирани навън често биват замърсени или върху тях попадат различни насекоми, които могат да предизвикат сериозни проблеми. Например, паяжините могат да се отразят върху IR осветлението, което да затрудни изгледа.
Решението: Започнете да почиствате камерите си от прах, мръсотии и насекоми регулярно. За паяци и други буболечки може да използвате спрей против насекоми, който да прилагате върху водоустойчиви камери и местата около тях, за да предотвратите създаването на паяжини и гнезда върху и около дадената камера.

Проблем 9: Системата не записва
Проблема: Разбира се, никой от гореизброените проблеми няма да е от значение, ако охранителната ви система не записва всички видеа. Ако е налице подозрителна или криминална дейност на територията на вашия обект, вие няма да разполагате със видео, което да използвате за откриване на извършителя.
Решението: Влизайте редовно в охранителната система, за да проверявате дали работи правилно. В идеалният случай това трябва да става поне веднъж месечно, а ако имате възможност и по-често. Ако има проблем, открийте го възможно най-бързо и го отстранете, за да бъде системата в изправност отново и да е в състояние да улови всяка подозрителна дейност на територията на охранявания ви обект.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook