Нали сте чували, че някои хора сами пречат на щастието си? Да, малко странно звучи , но с начина си на живот ние сами създаваме или пък бягаме от щастието си, макар и несъзнателно. Щастливите хора са оптимисти, поемат рискове, фокусират се върху следващата възможност, не върху провала. Но ето кои навици могат да ви поставят в другата крайност:

1. Не излизате достатъчно

Може да се заблуждавате, че ви е приятно да сте само през цялото време, но всички знаем, че самотата не е никак приятно чувство. Социализирането е първата стъпка към щастливото съществуване. Запишете се на спорт, на курс по език, общуването с нови и различни хора винаги действа добре на настроението.

2. Сравнявате се с другите

Щастливите хора не завиждат, те се радват на чуждия успех. Нещастните, от своя страна, се фокусират върху това какво са постигнали другите. Бъдете сигурни, че всеки, който е постигнал едно нещо, със сигурност изпитва липсата на друго, на което може би се радвате вие. Недейте да се хващате за всяко нещо публикувано в социалните мрежи. Нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Насочете се към изпълнението на собствените си цели, не към вече постигнатите неща от останалите. Само губите време!

3. Винаги се надявате на нещо по-добро

Неизбежно е понякога, но трябва да се научите да не го правите толкова често. Радвайте се на това, което имате тук и сега, защото някои хора нямат и този късмет. Когато сте щастливи там, където се намирате, съдбата ще ви зарадва с нещо още по-хубаво, просто бъдете благодарни. Стига сте си повтаряли: „Ще бъда щастлив, ако…“ Кажете си: „Щастлив съм сега, защото…“

4. Трупате вещи, не спомени

Хората, които се доверяват на т. нар. „шопинг терапия“ знаят, че тя им носи само временна утеха, но никога пълно удовлетворение. Да купувате нови и нови неща, които дори не са ви нужни няма как да ви направят щастливи. Излезте, създавайте спомени, това са нещата, които ще стоплят душите ви, когато остареете, не вехториите, които ще складирате на тавана.

5. Просто чакате нещата да се случат

Не трябва да чакате нещо да стане и да ви извади от песимистичната дупка, в която сте заседнали. Направете така, че нещата да се случат, не ги оставяйте на произвола на съдбата. Разбира се, много по-лесно е да се оплаквате и да не правите нищо, но това ви прави двойно по-нещастни. Трябва да положите усилия, нищо не идва на готово!

В заключение можем да кажем, че всеки си има „лоши“ дни, в които не се чувства добре, иска да избяга, да се скрие, да се прибере и да поплаче, да не вижда никого. Но превърне ли се това в начин на живот, щастието ще избяга от вас. Не го позволявайте, преследвайте го с всички сили!/Днес+
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook