С настъпването на пролетта голяма част от хората се чувстват физически неразположени, което се дължи най-вече на пролетната умора.

Чувството за отпадналост през пролетта е физиологична норма. Недостатъчното количество витамини и минерали предизвикват сънливост, понижаване на работоспособността, лесна умора, особено в края на работния ден. Настроението също рязко се променя. Рязкото спадане на въглеродните показатели в кръвоносните съдове на главния мозък не позволява на човек да мисли и работи достатъчно ефективно. Настъпва чувство за вялост и отпадналост.
Денят нараства, а организмът има нужда от време, за да се престрои.

Ето няколко съвета срещу пролетната умора:

Двигателна активност.
Студеното време отмина и вече нямате извинение. При първият удобен случай разходката в парка е задължителна. Това е най-сигурният път към свежест и добро настроение, прогонвайки мързела от себе си. Метаболизмът ще се активизира, ще подобрите настроението и формата си.

Сън.
Желанието за сън е най-сладко точно в периода на пролетната умора, въпреки че много хора се оплакват и от безсъние. Наспивайте се поне по 7-8 часа в този период, за да сте в най-добра форма. Не се поддавайте и на желанията да прекалявате с въргалянето в завивките и сън повече от реално необходимия, защото ще се чувствате още по-отпуснати на следващия ден.

Етерични масла.
Най-добре би било да изберете лавандулово масло, което ухае добре, успокоява и отпуска. Можете да го използвате при проблеми със съня вечер. При стресови ситуации може да нанасяте по една капка на слепоочията си.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook