Едва ли морската трева е първата съставка, която ви идва на ум като се сетите за парфюм. Водораслите обаче са сред неясните съставки, към които производителите се обръщат, за да запазят аромата на своите оригинални парфюми след нововъведените органичения от ЕС, които целят да предпазят хората страдащи от алергии.

Глобалната парфюмна индустрия, която генерира 25 милиарда долара в годишни продажби, се подготвя за регламентите на ЕС, които ще влязат в сила от началото на следващата година.

Така ще се забранят широко използвани съставки като дъбовия мъх – естествено вещество, което се съдържа в оригиналните рецепти на бестселъри в индустрията, включително Chanel No.5 и Miss Dior.

Парфюмеристите казват, че прилагат дъбовия мъх заради дървесните му, землисти нотки, които придават дълбочина, а също и увеличават издръжливостта на аромата. Но поради това, че между един и три процента от населението на ЕС биха могли да пострадат от алергична реакция като дерматит – Брюксел забранява две от неговите основни молекули – атранол и хлороатранол.

На създателите на аромати ще бъде разрешено да използват дъбов мъх, само ако от него са били отстранени тези две молекули. Те твърдят, че това води до много по-лек и не чак толкова жизнен аромат.

„Аз съм луд по дъбовия мъх, той е една от любимите ми съставки“, казва Марк-Антоан Кортичиато, парфюмерист и основен „нос“ в неговата нишова марка. 100 мл шишенце от неговите струва 120 евро.

Кортичиато, подобно на много други „носове“, е загрижен за новата вълна от потенциално скъпи правила, идващи от Брюксел.

Парфюмната индустрия, която снабдява производителите на парфюми като Кортичиато отдавна има своя собствена саморегулаторна институция – Международната асоциация по ароматите (IFRA), финансирана от доставчици като Givaudan, New York International Flavors & Fragrances, и на немската Symrise. Тя многократно е налагала ограничения на растящ списък от съставки през годините, поради различни опасения за здравето.

В допълнение производителите на парфюми правят собствени вътрешни наблюдения след пускането на пазара и притежават цели лаборатории за тестовеи и проучвания, които може да струва няколко стотин хиляди евро на година, в зависимост от броя на продуктите и съставките, които участват.

tricks

Водещи марки като Chanel, Dior и Hermes притежават свои „носове“ и изследователски лаборатории. Те не публикуват цифри за разходите по тях, но експерти от индустрията смятат, че са от порядъка на няколко милиона евро годишно.

Нотка водорасли

Едно от решенията за дъбовия мъх, казва Кортичиато, е да се добави нотка водорасли тъй като мократа им, йодирана миризма в съчетание с други съставки, може да помогне за пресъздаването на аромата на дъбовия мъх.

Освен него, Европейската комисия забранява и синтетична молекула, наречена HICC, или lyral, който наподобява миризмата на момина сълза. Тя също може да причини дерматит при страдащите от алергии.
От компанията L’Oreal, които произвеждат Lancome и Armani заявиха наскоро, че също търсят алтернативи, но отказаха да оповестят в кои от техните парфюми се съдържа lyral.

„Веднъж щом замените дадена съставка или две, може да бъде много трудно да се постигне абсолютно същия аромат, особено ако тези съставки са играели важна роля за аромата“, казва Морис Росел, създател на много парфюми, включително L’Instant за Guerlain и 24 Faubourg на Hermes.

Преди няколко години, Росел пресъздава парфюма Fahrenheit на Dior, за да премахне lyral и няколко други съставки, а в момента работи върху преформулирането на още осем други парфюма, които да посрещнат новия регламент от ЕС:

„Големите марки ми казват: Заменете това и това, и направете така, че хем да мирише по същия начин, хем да е на същата цена за производство“, казва Русел. /Ройтерс
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook