Музиката е могъщо нещо. Тя може да промени настроението ни, да вдигне духа ни и след това отново да го срине. Ние използваме музиката, когато искаме да се мотивираме във фитнеса, да се концентрираме върху дадена задача или просто защото е страхотно удоволствие да слушаш качествена музика. Музиката е около нас почти откакто свят светува – първите доказателства за слушане на някакъв вид музика датират от преди 250 000 години.

И нашето мнение не е базирано единствено на лични впечатления. Има няколко научни изследвания, направени през годините, които ясно показват, че музиката има положителен ефект както върху нашата концентрация, така и върху настроението ни. Според проучване от 2005 г., направено в Канада и озаглавено „Оценка на ефекта от слушането на музика върху производителността на труда“, липсата на музика прави така, че да работим на по-малки обороти. Други изследвания потвърждават, че 88% от хората работят по-прецизно и 58% наистина работят по-бързо, когато слушат подвигаща настроението музика.

Музиката не е задължително да подобри концентрацията ни, но тя подобрява настроението, което прави изпълнението на задачите ни много по-приятно и в крайна сметка работим по-качествено, докато сме в по-добро настроение. Не само това – изследване от 2013 г., което се казва „Психологически ефекти от слушането на музика“, открива над 500 функции, които слушането на музика може да изпълни.

Тук логично идва въпросът каква музика да слушаме, за да увеличим бързината и прецизността на действията ни? Е, за да ни помогне в отговора на този въпрос идва друго проучване. Учени от американски университет смятат, че почти всеки вид музика може да помогне. В повечето случаи се препоръчват успокояващи звуци като класическа музика, но тяхното изследване показва, че всички видове музика могат да вдигнат настроението. Трябва обаче да знаете, че има жанрове и песни, които могат да имат и обратен ефект.

С оглед на това, че музиката като цяло има такъв положителен ефект върху нашето настроение, интелигентност и общо благосъстояние, не е изненада, че спортисти и професионалисти в различни области, изправени пред високи нива на стрес и имащи нужда от концентрация на топ ниво, се обръщат към слушалките си за помощ. Един от трима души заявяват, че могат да се представят по-добре на работното си място, докато на заден фон им върви хубава музика, докато един от четирима заявяват, че музиката на работното място спомага за справяне със стреса. Това е и причината толкова много компании да инвестират в музикална среда на работното място. През 2012 г., английската полиция инвестира около €800,000, за да могат служителите да слушат музика по време на работа.

Една такава група, изложена на много стрес и при която концентрацията е абсолютно задължителна, е групата на покер професионалистите. Често можете да ги видите по турнирите на живо със слушалки в уши, с което целят са бъдат по-фокусирани, мотивирани и позитивни. Онлайн покер компанията PokerStars помоли част от своите спонсорирани професионалисти да споделят своите плейлисти, за да помогнат на своите фенове да разберат по-добре психиката на един покер професионалист и да видят какво ги държи в топ кондиция в течението на дългите и изморителни турнири. Ето какъв е музикалният избор на хората от един свят на постоянни психологически битки и огромно напрежение.

Ванеса Селбст

С повече от $11 млн. в печалби само от турнири към днешна дата, Ванеса Селбст е най-печелившата жена в историята на покер играта. Що се отнася до музиката, която тя обича да слуша, тя определено е в жанра Инди рок, с много китари и силни вокали. Ванеса е истински боец на масата, но тя споделя, че използва музиката предимно за отпускане. Ако сте фенове на блуграс звуците на Mumford & Sons или на соул тоновете на Джони Мичъл, значи определено ще си паснете с Ванеса.

Селина Лин

Селина Лин се спечели титлата „Кралица на покера“ в Китай; тя е най-разпознаваемото лице на в китайския покер – и това не е случайно. Най-голямата й победа до момента е в Macau Poker Cup през 2012 г., откъдето тя прибра $110,007. Въпреки нейният образ на силна жена на масата, нейният плейлист има умерен темперамент с някои класически селекции като The Smiths, Foals and Kasabian, което показва, че дори и властните жени поддържат връзка със своите емоции.

Андре Акари

Андре Акари е бразилски играч и едно от най-разпознаваемите лица на азиатската покер сцена, достигал е до повече от 90 финални маси и е спечелил над половин милион долара от онлайн турнири. Андре носи голяма част от родината си в своята плейлиста. Ако не сте запознати с бразилската музика, едва ли ще знаете точно кои са споменатите изпълнители в плейлистата, но определено в нея прелива от разведряващи самба ритми. Неговият музикален избор отразява личността на Акари на масата и в интервютата: оптимистичен и весел. Чудим се само как Акари устоява на изкушението да започне да танцува, когато играе покер.

Фелипе Мохаве

Друг играч от Бразилия, Фелипе Мохаве е един от най-силните играчи в mixed игрите. Преди да влезе в света на покера, Фелипе е бил музикант и все още е голям любител на музиката. Що се отнася до музикалния му вкус, Фелипе е фен на рока и на класическите Metallica и Rage Against the Machine.
Той все пак има и по-мека страна и в плейлистата му присъстват някои балади от бразилски изпълнители като Ана Каролина. По подобие като на покер масата, Фелипе в различните ситуации се доверява на различни музикални решения – и този подход му върши страхотна работа на покера масата: Не можете да разчитате само на една стратегия, колкото повече оръжия имате в арсенала си, толкова по-добре.

Кайо Песаньо

Кайо Песаньо е голямо име в империята на онлайн покера и често се справя с игра на няколко маси в един и същ момент. Музиката, която слуша, пресича различни жанрове като рок, инди, фънк и много други. Ако обичате популярната музика, в плейлиста на Кайо можете да намерите някои от хитовете на Бруно Марс и Калвин Харис.

Хорхе Лимон

Първоначално, Хорсе е искал да бъде професионален пилот в автомобилни състезания, но в крайна сметка е намерил отдушник на адреналина си в професионалния покер. Въпреки пристрастеността му към адреналина, в неговата плейлиста ще откриете класически парчета, които му помагат да се отпусне. Въпреки това, намират се и по-съвременни парчета като такива на Sigur Ros и Nine Inch Nails.

Вивиан Им

Когато Вивиан открива вродения си талант в покера, тя трябвало да се откаже от амбициите си да стане танцьорка. Вивиан в момента е една от най-успешните жени покер играчи в Азия – най-голямото й постижение до момента е спечелването на турнира Asian Pacific Poker Tour Cebu, от който си тръгна с повече от $130,000. Може би заради миналото й в танците, тя е голяма фенка на музиката. Любимата й музика е рока. Тя е фенка на някои класически групи като The Who, но и на по-модерни банки като Foo Fighters.

Брайън Хуанг

Изгряваща звезда на азиатската покер сцена, Брайън Хуанг е най-печелившият сингапурец в покера и един от най-силните играчи в покер играта като цяло. Бивш военен, Брайън знае, че за да бъде силен играч има нужда от музика, която да го държи спокоен и мотивиран. Неговият плейлист е пълен с велики гръндж рок парчета от 90-те години. Една от любимите му банди е Green Day.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook