За какво съжаляват хората, когато краят на живота им наближава? Това е въпрос, който потребител на сайта Quora задава наскоро.

Много от отговорите под неговия въпрос са точно такива, каквито би могло да се очаква – брачни изневери, пропуснати кариерни възможности, липса на деца. Разбира се, добре е човек да знае за големите грешки, които преследват хората с напредването на възрастта, за да внимават за подобни пропуски. Нещо прочетено набързо в интернет обаче едва ли ще има голямо влияние върху тези много лични и сложни аспекти от вашия живот.

Сред посочените в Quora неща, за които хората съжаляват са и няколко по-малки грешки в живота, за които вероятно не сте се замисляли, че може да съжалявате в края на живота си. Те не само са малки, но и са относително лесни за избягване и вие можете да вземете мерки за избягването им още днес. Ето пет от тях, подбрани от:

Опитвате се прекалено много да угодите на другите
„Никой в цялата вселена не е по-достоен за любовта ви от самите вас,“ пише блогърът и инвеститор Джеймс Алтъшър. „Иска ми се да си го бях напомнял по-често и щях да спестя всичкото онова време, в което се опитвах да угодя на някой друг.“ „Съжалявам че съм правил какво ми се каже и каквото се е очаквало да направя,“ се съгласява авторът Кристофър Пейдж.

Притеснявате се прекалено много напразно
Това е научно обосновано. В проучване на университета Корнел много от участниците споделят, че им се иска да не са прекарвали толкова голяма част от живота си в притеснения. Авторите на проучването чуват отговори като „Щях да отделям по-малко време за притеснения“ и „Съжалявам, че се притеснявах толкова много за всичко.“

Концентрирате се прекалено много върху придобиването на разни неща
„Откритието, че щастието и задоволството не произтичат от хедонистични цели като придобиването на предмети или пари или дори хора, може да дойде прекалено късно в живота на много хора,“ пише консултантът Тревър Емдън. Алтушър пък съветва „Не си купувайте предмети“. Вместо това „купувайте преживявания. Преживяването е покана за смисъл.“ Това също е обосновано от доста проучвания.

Не се грижите за физическото си здраве
Изборите, които правим по отношение на начина си на живот, изглежда са прекалено маловажни, за да се притесняваме, но впоследствие преследват много хора на по-късен етап от живота им. „Иска ми се да си бях създала навик да спортувам редовно,“ пише основателката на компания Стефани Варвадас, например.

Не пътувате достатъчно
„Пътувайте повече, когато сте млади, вместо да чакате, докато децата ви пораснат или, когато за пенсионирате,“ е още един извод от споменатото по-горе проучване на университета Корнел. „Пътуванията носят толкова ползи, че трябва да се нареждат преди всичко, за което младите хора харчат пари,“ съветват авторите на проучването./Днес+
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook