Със сигурност сте забелязали, че повечето хора приемат повече храни когато времето е мрачно, дъждовно и студено. Съответно когато е горещо, наблягаме на студените напитки. Също така и температурата на самите ястия, оказва огромно влияние на нашия апетит. Разбира се, кой не обича леденостудена диня или лъжичка сладолед в горещ ден? Базирайки се на няколко научни изследвания от международни институти, даваме отговор защо климатът влияе на човешкия апетит.

Топлото време намалява нашия апетит, защото организмът се опитва да запази самообладание и има нужда от нещо, което да го охлади. Съответно, когато е студено, на организмът са необходими много повече калории, за да може всички органи да функционират и температурата на тялото да се запази в норма. Тогава наблягаме на топли и мазни храни, за да се стоплим и задоволим по-често изразеното чувство на глад.

Може би сте обърнали внимание, че в много заведения за хранете през лятото, държат много ниски температури. Това е така, за да могат да стимулират вашия апетит, чрез температурните разлики. Поради тази причина се наслаждавайте на обяда или вечерята си в градината на заведението, където ще се окажете по-малко гладни.

Имайте предвид, че топлите храни се смилат по-бързо и не могат да ви задържат дълго време сити, което също е показателно защо през зимата се храним по-често и защо качваме килограми. Това, което ви съветваме е да консумирате храни с различни температури. 30 минути след като се хапнали топла храна, изпийте чаша хладка вода или дъвчете сурови зеленчуци.

Когато климатът е влажен, ние наблягаме на консумацията на повече зеленчуци и вода. При сух и студен климат, тялото се нуждае от повече месо и белтъчини. Когато е горещо, приемайте плодове и сокове в големи дози, за да не се обезводните.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook