Наличието на влажност и мухъл в жилището увреждат здравето. Последните изследвания доказват пряка зависимост между влажността в дома и развитието на алергични и респираторни заболявания.

Списъкът на симптомите е дълъг и включва оплаквания от горните дихателни пътища, дразнене в очите, кръвотечение от носа, главоболие, запушване на носа, кашлица, стомашно-чревни оплаквания.

При непродължително излагане на домашните плесени, здравите хора са устойчиви спрямо
болестотворния им потенциал.

При хора с отслабена имунна система, деца и възрастни плесените могат да причинят сериозни
заболявания. Престой при слабо развит плесен, но продължително време могат да се получат
злокачествени образувания, трайно увреждане на бъбреците и черния дроб. Именно поради тази
причина мухъл, дори в най-малките количества трябва да бъдат отстранявани навреме от жилището.

Най-често засегнатите помещения в дома са кухните, баните, килерите, мазетата и приземните етажи.

Плесените могат да предизвикат заболявания по няколко начина.

Директни инфекции – в тези случаи плесените се развиват в тялото на човека. Примерните места за развитие са алвеолите и носната кухина. Най-често засегнатите са децата и хора със слаба имунна система.

Алергии – попадането на спорите и микроскопичните частички от плесена в дихателната система, върху очите или лигавиците може да предизвика различни алергични реакции. Такива например са конюктивит и ринит, но и тежка бронхиална астма и алергически алвеолит.

Отравяне – гъбите произвеждат токсини, които могат да доведат до отравяне на организма. Основно проникването в организма става чрез стомашно-чревния тракт, където се пренасят с храната по незабелязан начин. Някои от токсините на плесена могат да бъдат изключително силни отрови и последиците за човек да бъдат много тежки.

Домашните плесени са различно болестотворни, в зависимост от вида им. Опасни са не само за хора със слаб имунитет, но и за здрави хора, чийто предел на допустимост е достигнат.
Премахването на мухъла е задължително и важно за живота и здравето на хората.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg