Проведен наскоро експеримент на канадски учени опровергава общоизвестна истина, твърди „Globe and Mail“. Изследователи от Торонто имат намерение да създадат лекарство за рак на гърдата, което да бъде направено от генетично модифицирани тютюневи листа. Според тях, то ще бъде по-евтин от аналога си – препарата „Herceptin“, пояснява журналистката Лайза Прист.

Всъщност, оказва се, че тези разработки са част от нова тенденция във фармацевтичната индустрия. Учените смятат, че растителните протеини могат да бъдат произведени по-бързо, по-евтино и по-лесно“, изтъква авторката. Експерти вече са провели тестове от – буквално – цялата „зелена аптека“: оказва се например, че морковите могат много да спомогнат за лечение на болестта на Гоше.

„Сега се научихме да повишаваме нивото на антителата в растенията. Например, в тъканите на тютюна. Единственият въпрос е дали е възможно да се произвеждат идентични продукти, които да докажат своята сигурност“, заявява Ли Реверс, директор на магистърската програма по биотехнологии в университета в Торонто.

Ръководителят на „PlantForm АД“ Канада Дон Стюарт дава положителен отговор на този въпрос. Неговата компания в момента тества лекарство върху животни, извлечено от генномодифициран тютюн. „Според Стюарт, най-важното е да се отстранят захарните молекули, който могат да имат нежелани странични ефекти“.

Тестове върху хора са насрочени в края на 2013 година. Но Стюарт е уверен, че неговият продукт ще бъде по-евтин от останалите аналози. Според него един курс лечение ще струва между 20 000 и 28 000 долара, докато в същото време лечението с патентования вече „Herceptin“ струва около 40 хиляди души.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: КРОСС