Всеки търсещ работа се притеснява от интервюто, защото е трудно да се промени първоначалното впечатление на работодателя. Но ако интервюто е преминало успешно и са ви взели на работа, то не трябва да бързате да се радвате, тъй като ви предстои най-трудното, а именно – изпитателният срок.
И така, как трябва да се представите на новото си работно място?

Основен инструмент – вниманието
Не изпълнителност, не оригинално мислене, не трудолюбие – през този период най-важното за вас е точно вниманието. Вие ставате част от екипа, запознавате се със задълженията си и трябва да разберете как да се справите и с едното, и с другото. Не пренебрегвайте съветите и винаги благодарете на колегите си, дори и съветите им да ви изглеждат не на място или глупави.

Не търсете „широк гръб“
Да, много е удобно да се криете в сянката на някой уважаван колега, който може и да ви посъветва, и да ви подскаже, и да ви подкрепи. Но не правете това! Най-малко, на вашия „широк гръб“ все някога ще му омръзне да ви прикрива и тогава ще стане ясно на какво всъщност сте способни…

По-внимателно с ентусиазма
Разбира се, искате да се покажете като отговорен и изпълнителен човек на новото място. Все пак, от изпитателния срок зависи по-нататъшния ви трудов път! Но далеч не всеки ще оцени вашето усърдие и свежите ви идеи. Новите хора почти винаги се възприемат нащрек.
Най-добре е да се стремите да изпълнявате поставените ви задачи и да свикнете със задълженията си. А генератор на нови идеи може да станете и по-късно.
Всеки изпитателен срок е нещо трудно, най-вече защото всеки ви оценява от всички възможни страни. За това бъдете професионалисти, дръжте се вежливо с всички (не е задължително да се опитвате да се сприятелявате, но малко учтивост няма да ви навреди), не влизайте в конфликти и този период ще мине бързо и безболезнено.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: zaneya.com