Международен фотографски проект преминава през Източна Европа в търсене на лицата на настоящето на фона на сградите от миналото.

В София гостува международният фотографски проект FaceScape.

Базиран между Париж, Санкт Петербург и Прага, той представлява серия от фотографии, които показват лицето на Източна и Централна Европа, като симбиоза между минало и бъдеще, хора и сгради, локално и универсално.

FaceScape стартира в Париж през 2010-а с амбицията да улови и пресъздаде специфичната и неповторима атмосфера на серия градове чрез техните жители. Париж, Прага и Санкт Петербург са първите дестинации, последвани от редица нови, които тепърва ще бъдат заснети. София е началната и най-източна точка, от която ще започне пътуването към Киев, Краков, Рига, Талин и още много други.

Идеята е проста – чрез лицата на настоящето, снимани на фона на исторически значими архитектурни забележителности, които обаче не са в центъра на туристическия поток, да бъде уловена магията на вечно обновяващия се стар град. Е, в този смисъл девизът на София „Расте, но не старее“ идва точно на място!

Артистичен директор и фотограф на FaceScape е Валентин Соколов – французин с руски корени, който се влюбва в София още първия път, когато гостува тук. През пролетта на 2011 той открива Централната баня и решава, че именно тя ще бъде отправната точка на FaceScape. Година по-късно Валентин вече е тук с мениджъра на проекта – Томаш Пейтлич (Чехия) и заедно със специално подбран български екип е готов да стартира снимките.

В софийската фотосесия ще участват шест лица, някои от които – вече популярни модели, а други – имена, за които тепърва ще чуваме: Боряна Узунова (Expose), Джия Лазарова (Ivet Fasion), Християна Димитрова (Ive Fasion), Олга Модева, Катерина Мутафчиева и Полина Гергушева (Visages). Ще има и седмо българско лице, което засега екипът ще запази в тайна.

„FaceScape е поглед към източния хоризонт и опит да бъде съчетано онова, което е била Източна Европа преди и онова, което е сега. С падането на Стената и навлизането на Западната култура се раждат нови лица, нови идентичности и специфично съжителство между минало и настояще. Резултатът е нова, мутирала красота. Точно нея се опитваме да уловим и пресъздадем.“ – споделя Валентин Соколов и допълва „Случи се така, че ме поканиха в София. Скитах по улиците, стигнах до банята и се влюбих. Това е, всичко останало е организация и логистика“.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook