Експертите прогнозират, че тази година зимните вируси ще бъдат най-активни около средата на февруари. Какво да направим, за да избегнем заразата? Първото правило е да се избягват местата, на които се събират много хора, тъй като грипните вируси се предават при близък контакт чрез кихане, кашляне и говорене. Това обясни д-р Димитър Кехайов, специалист по уши, нос и гърло от столичната университетска болница „Лозенец“. Той изтъкна, че особено опасни са големите сгради с централна климатична система, която осигурява лесна циркулация на вирусите и те достигат до повече хора. В офисите пък трябва по-често да се проветрява – свежият и студен въздух гони вирусите.

„Брисбейн“, „Пърт“ и „Калифорния“ са трите грипни щама, които ще ни създават главоболие в края на януари и по време на Малкия Сечко. Така че не се отпускайте. По-защитени са тези, които вече са се ваксинирали или пък предишни години са боледували от тези вируси. Това е гаранция, че организмът им си е изградил антитела, които ще реагират светкавично, ако същият вирус реши да се намърда в тялото им. На тези, които не са си сложили противогрипна ваксина, ще се наложи да търсят други защитни мерки. Причината е, че вирусите вече циркулират и времето не е подходящо за имунизация.

Затова е добре сутрин да си правят 30-минутна физарядка, а в почивния ден да трамбоват в планината, докато се изпотят, съветва д-р Кехайов. Това дава възможност да се изхвърлят токсините, да се подобрят обмяната на веществата и оросяването, да се увеличат белите кръвни телца, които са войниците ни срещу чужди нашественици. Има полезен вариант и за тези, които не са фенове на снежната планина и предпочитат през уикенда да останат в града. Една руска баня или сауна ще ги накара да се почувстват като новородени.

Загряващата процедура ликвидира микробите и отпуска нервите и мускулите. Повишената температура е мор за вирусите и бактериите, изтъква д-р Кехайов. Той добавя, че именно по тази причина, когато човек вече се разболее от грип, не бива първите два-три дни да пие хапове, които смъкват температурата, ако тя е до 38,4 градуса. Затова пък трябва да пие много течности.

Топлите процедури намаляват 4 пъти риска да пипнем простуда или вирусна инфекция, сочат изследвания. Причината е, че те са естествен стимулант на имунната система.

Редуването на сауната с хладки душове стимулира кръвоснабдяването и еластичността на кожата и прави тялото устойчиво на простудни и инфекциозни заболявания. Още по-добра стимулация се получава с телесен самомасаж с помощта на брезова метличка или мека четка. Сауната се отразява добре на хипертониците, тъй като топлото разширява съдовете и кръвното спада. Преди процедурата обаче те не бива да пият лекарството си, защото има опасност кръвното им да спадне под безопасната граница. Хипертониците трябва да знаят, че редовните посещения в сауната (веднъж – два пъти седмично) водят до добър контрол на кръвното налягане.

Преди това е добре да се посъветват с лекуващия си лекар, обясняват специалистите. Хората с наднормено тегло трябва да се опитат да смъкнат плавно излишните килограми – средно по 3-4 кг на месец. Алкохолът също е противопоказен преди и по време на топла баня. Причината е, че спиртните напитки загряват, намаляват кръвното и взимат водата от клетките, обясняват експерти. Внимание! Сауната не се препоръчва на жени с миоми, хора с кожни проблеми (екземи, атипичен дерматит), онкоболни, както и ако в момента имате грип или бронхит.

Бадемите също помагат в борбата с грипните вируси. В обвивката на вкусните ядки се съдържат важни вещества, които засилват реакцията на имунната система. Те са богати на желязо и калций, както и на витамин Е, който е мощен антиоксидант. През зимата трябва да се хапва разнообразна храна с добър баланс на белтъчините, мазнините и въглехидратите, съветва д-р Кехайов. Млечните храни, яйцата и крехкото месо осигуряват необходимите вещества за белтъчния градеж на клетките. Пресните плодове също задължително трябва да присъстват в дневното меню. Между храненията поемайте колкото можете повече чай с мед и лимон или фрешове.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: pikantno.eu