Българският отбор по роботика KASAPIN40 се класира за световния финал на международното състезание по роботика за деца от 10 до 16 години FIRST LEGO League.

KASAPIN40 зае четвърто място в европейската надпревара, която се проведе на 13 и 14 януари в Котбус, Германия. Александър Кръстев, Васил Василев, Марин Шаламанов, Мартина Станчева и Христо Желев, ученици в Националната природо-математическа гимназия, премериха сили с 24 отбора от осем държави. Българчетата успяха да влязат в челната шестица във всички категории на състезанието – научно изследователски проект, отборна игра, техническо интервю и игра с роботите. Това им осигури четвърто място във финалното класиране. Младежите от отбор KASAPIN40, които за първи път участват в първенство от подобен ранг, изненадаха с майсторството си публика, организатори и жури.

За първа година бяха поканени и българи за участие в журито на състезанието – Кирил Митов и Екатерина Аначкова от Училище по роботика „Robopartans” оценяваха отборите в категориите техническо интервю и представяне на проект.

Пред младите български таланти сега стои ново предизвикателство – световните финали на състезанието, които ще се проведат през юни месец в Манхайм, Германия. Тогава те ще се срещнат със 70 отбора от над 40 страни.

„Еуфорията е голяма и е неописуемо чувството да си ментор на такъв прекрасен и сплотен отбор”, коментират Петър Петров и Цветко Трендафилов, служители на САП Лабс България, основен спонсор на състезанието в България.

Тази година за първи път се проведе регионален кръг на състезанието в София, организиран от „ИКТ Училище“ и Училище по роботика „Robopartans”.

„Надяваме се да превърнем състезанието в традиция в България, най-малкото защото имаме таланти, които се нуждаят от изява. Очакваме, че тази година все повече фирми от ИТ сектора ще ни подкрепят.“, заяви Кирил Митов, управител и основател на училището по роботика.

FIRST LEGO League се провежда ежегодно, като задачите на състезанието са свързани с различни важни и общочовешки теми и проблеми. Темата на състезанието тази година беше „Безопасност на храните” (Food Factor). През 2012 година темата ще бъде „В помощ на възрастните хора“(Senior Solutions).
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook