101 българчета са регистрирани за участие в първия за България регионален кръг на състезанието

Организаторите връчиха комплектите за подготовката на отборите

„Безопасност на храните” е темата на тазгодишното международно състезание по роботика FIRST LEGO League (FLL), което вече има регионален кръг и в България. Общо 101 български ученици, засега разпределени в 11 отбора, са се записали за участие. Победителите ще мерят сили с над 200 000 деца между 9-16 години от над 55 страни.

Могат ли отборите да подобрят качеството на храната? Ще намерят ли децата начини за предотвратяване замърсяването на храните? Тази година участниците ще анализират темата за безопасността на храните и ще проучат рисковете от замърсяване като вредни насекоми, нестерилна преработка и транспортиране, както и нехигиенично приготвяне и съхранение. Тяхна основна задача ще е да намерят начини за предотвратяване или борба с тези замърсители. Отборите ще създадат, тестват и програмират робот за решаване на набор от мисии за безопасност на храните. Задачите са еднакви за всички, но всеки един от тях има свободата да намери собствено решение.

FLL се организира ежегодно в цял свят с мащабното участие на десетки хиляди ученици, състезаващи се на локално, а при успех, и на международно ниво. За тазгодишното издание на състезанието се очаква сформиране на близо 800 отбора само от Централна Европа и България. FLL е програма, която помага на деца и юноши да навлязат в света на науката и технологиите по интересен и забавен начин, учи на отборен дух и насърчава в творческото решаване на сложни задачи.

Състезанието в България се организира от „ИКТ Училище“ и училище по роботика „Robopartans“, с изключителната подкрепа на SAP AG и SAP Labs Bulgaria, като съорганизатор, които ще подготвят 4 отбора с ментори от компанията. Състезанието се подкрепя и от Telerik, които ще подготвят 2 отбора с ментори от компанията.

Кирил Митов, основател на училището по роботика „Robopartans“ и сдружение „ИКТ училище“, връчи на българските отбори комплектите LEGO® MINDSTORMS® NXT, с чиято помощ децата ще изследват, развиват и споделят своите иновативни решения за безопасност на храните и така ще се подготвят за състезанието.

На 26 ноември ще се проведе регионалният кръг на състезанието в България. В началото на декември предстоят полуфиналите в Полша, а в началото на януари 2012 г. – финалите в държава от Централна или Западна Европа.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook