Водеща световна марка при новаторските и дизайнерски решения за баня с над 100-годишна история, представи резултатите от общоевропейско потребителско проучване, които показват, че банята играе ключова роля и е напълно интегрирана в човешкото ежедневие. България е част от първото проучване. Те отразяват тенденцията за превръщане на банята в съкровено, лично пространство, което се използва за все повече рутинни хигиенни дейности, но и разкрива някои доста нестандартни приложения банята се е превърнала от място за хигиена в стая за красота, игра, отмора и интимни моменти.

Интересни са резултатите по отношение на необичайните дейности, най-често свързани със забавления. Един на всеки шест европейци се отдава на романтични изживявания в банята си в продължение на около 30 минути на месец. Жените по-често твърдят, че преживяват интимни моменти в банята – 19% срещу 16% от страна на мъжете. Германците са начело в романтичната класация с 36,5 минути на месец, докато за холандците са достатъчни само 24 минути. В общи линии на нежности в банята се отдават най-вече хората на възраст между 21 и 30 години (29%), и разбира се хората с деца (20%), които може би се опитват да избягат от семейното внимание като се оттеглят в банята! 36% от отговорилите твърдят, че уединението на банята ги подтиква да потърсят романтично преживяване в нея.

Жените по-често четат (40%), пеят (32%) и провеждат телефонни разговори (28%), докато мъжете по-често слушат новини в банята (12% срещу 8% при жените). 13% от мъжете твърдят, че банята е мястото, където се отърват от махмурлука, срещу 8% при жените. В Русия например банята е много популярно място за възстановяване след тежка нощ. 18% от руските участници в проучването потвърждават, че нищо не може да ги съживи след дълга вечер, както един добър душ. 13% от българите също разчитат на освежаване в банята след тежка нощ.

38% от всички участници в проучването споделят, че обичат да четат книга, вестник или списание в банята. Италианците четат най-много (65%), след тях се нареждат българите с 33.3%, а мъжете четат по-често в банята (30.1%) спрямо жените (24.5%). 27% от всички се наслаждават на акустиката в банята с пеене, като в България този процент скача на 37%. Други популярни забавления в банята са и слушането на музика (26%), говоренето по телефона (24%) и писането на кратки съобщения (23%). Младите хора между 15-20 и 21-30 най-често извършват такива дейности, сред които се срещат и сърфиране в мрежата и проверка на имейли на мобилен телефон.

Значително се е увеличило „личното време” на европейците, което те прекарват в банята. Най-често банята се използва като салон за красота и тук първенството се води от жените, които по-често се оглеждат в огледалото (52%), подготвят се за голямата вечер навън (45%), „отмиват” ежедневието (43%). Когато се зададе наистина важна вечер или романтична среща, младите хора между 15 и 30 години най-често използват банята, за да се подготвят за нея. 48% от тях твърдят, че банята е предпочитаното място, в което те се приготвят за среща. Този процент пада до 40% при хората, достигнали 30-те.

40% от жените твърдят, че влизат в банята, за да откраднат време за себе си, а една на всеки пет жени споделя, че там събира мислите си. Около една трета от запитаните и от двата пола използват банята за отмора, подготовка за нощен сън и открадване на мигове лично за себе си в банята. Мъжете открито провеждат своите ритуали по разкрасяване именно в банята, като 33% от участвалите в проучването казват, че ползват банята за да се погрижат за външността си, да си сложат овлажняващи козметични продукти и т.н.

Най-често „лични дейности” в банята извършват хората в Русия, Италия и Ирландия. Голяма разлика се наблюдава в България, където хората най-често (79%) използват банята за съживяване и освежаване. От друга страна българите най-малко (12%) използват банята за подготовка за излизане вечер (12%) и подготовка за среща (16%), докато във Франция тези дейности се извършват най-много – съответно 81% и 68% от хората. Руснаците най-често използват банята за отмора (59%) и освобождаване на стреса (48%). Като цяло повече „лично време” в банята прекарват жените и младежите (15-20 и 21-30).

На въпроса „Защо в банята?” най-често срещаните отговори сред запитаните са уединението, наличието на необходимите продукти и оборудване, наличността на вода, тихата обстановка.
Проучването е проведено от „Синовейт”, водеща световна компания за пазарни проучвания, чрез онлайн допитване до над 4000 потребители на възраст от 15 до 75 години, които отговарят на въпроси за това какво правят в баните си, защо прекарват част от времето си там и как възрастта и географското положение оказват влияние на тяхното поведение през различни периоди от живота им. Проучването покрива 11 европейски страни: Германия, Франция, Испания, Италия, Гърция, Белгия, Нидерландия, Русия, България, Ирландия и Обединеното Кралство.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook
Проучването е по заръка на Идеал Стандарт