Наред с чесъна и лука, празът със своите сулфиди проявява широкоспектърно действие.

Предотвратява растежа на микробите, възпрепятства възникването на рака, спира образуването на вредни радикали, предотвратява възпалителните процеси и склеротичните отлагания по съдовете, предпазва от образуването на тромби, засилва имунната система, стимулира храносмилането и така нататък…

На това изключително вкусно и лековито растение си използват надземната част и корените. Употребява се пресен, а семената му – след изсушаване на слънце.

Лечебното „досие“ на праза обаче е изпълнено и с други достойнства. Той е много добро успокоително средство и е мощен диуретик.

Бързо успокоява кашлицата и има глистогонно средство. Активен дезинфектант на пикочопроводните пътища е и действа тонизиращо на организма.

След консумация на праз, най-вече в сурово състояние, устната кухина и носоглътката са като нови, изцяло очистени от вредните и непотребни микроорганизми.

Празът е ефикасен за лечение на кризи на бъбреците и на пикочния мехур, причинени от пясък или камъни в тях, като и при трудно уриниране.

Сокът от праз в чисто състояние или разреден с вода се пие по 3-4 чаени лъжици дневно. Отвара се получава, като ситно нарязана голяма глава праз в 1 л. вода се вари 30 минути. В течение на 1 ден от нея се приемат от 5 до 8 кафени чашки.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg