Победителите ще мерят сили с 800 европейски отбора

За пръв път международното състезание по роботика FIRST LEGO League (FLL) има регионален кръг в България. FLL се организира в цял свят с мащабното участие на десетки хиляди ученици, състезаващи се на локално, а при успех, и на международно ниво. FLL е програма, която помага на деца и юноши от 10 до 16-годишна възраст да навлязат в света на науката и технологиите по интересен и забавен начин, учи на отборен дух и насърчава в творческото решаване на сложни задачи.

За тазгодишното издание на състезанието се очаква сформиране на близо 800 отбора от Европа. Състезанието се провежда ежегодно, като задачите всяка година са свързани с различни важни и общочовешки теми и проблеми, като например глобалното затопляне, храни и здравеопазване и др. От 2006 г. до сега българските ученици са взимали участие в състезанието чрез регионалния кръг в Германия.

Тази година над 10 отбора от над 100 ученици ще премерят сили с роботите на регионален кръг вече и в България.

Отборите се формират в периода 1 май-30 юни и се регистрират на сайта на международния партньор на състезанието – Hands on Technology, където се регистрират всички участници от Европа. В периода август-ноември отборите се подготвят под ръководството на ментор за решаване на поставените задачи чрез роботи. Задачите са еднакви за всички, но всеки един от тях има свободата да намери собствено решение.

В началото на септември задачите и тематиката се обявяват официално, а учениците разполагат с 8-10 седмици за решаването им. На 26 ноември ще се проведе регионалният кръг на състезанието в България. В началото на декември предстоят полуфиналите в Полша, а в началото на януари 2012 г. – финалите в държава от Централна или Западна Европа.

В периода 2006-2010 г. българските отбори в състезанието FLL участват на локалните кръгове в Германия. През 2009 г. Кирил Митов и Екатерина Аначкова водят българския отбор постигнал най-доброто класиране до този момент – 6-ти в крайното класиране от 25 участника в регионален кръг. След това те създават и първото в България училище по роботика и започват дейности по организирането на локален кръг на FLL в страната.

„Роботите и робостроенето не са крайна цел. Роботите са средство за преподаване. С тях искаме да запалим учениците към техническите науки и да ги накараме да мислят. Да им дадем възможност да творят, да бъдат креативни. Състезанието поставя проблеми на учениците и ги оставя те да търсят решения при това отборно, да ги намират и да ги реализират. Придържаме се към максимата – Всички деца се раждат творци. Идеята е да останат творци и докато растат”, споделя Кирил Митов.

От 2001 г. насам състезанието придобива все по-голяма популярност. Расте интересът от страна на участниците, които през първата година наброяват 78 души от 19 отбора, а 9 години по-късно през 2010 г. вече са над 5500 от общо 744 отбора. През годините в състезанието преобладава участието от страна на момчетата, които проявяват по-голям интерес към роботиката и роботите. Броят им винаги надхвърля 65% от броя на всички участници. Затова и тази година организаторите в България търсят момичета за сформиране на изцяло женски отбор.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook