Някои черти на характера могат да повлияят на здравето. От какви здравни проблеми страдат безгрижните, тревожните, чувствителните, дружелюбните и др. ще разберете, ако прочетете следващите редове…

БЕЗГРИЖНИТЕ
Освен че нямат задълбочена преценка за живота, оптимистите са по-склонни и към напълняване. Японски учени от университета в Киото наблюдавали хора със свръх тегло, които били подложени на 6-месечна програма за отслабване. Те открили, че позитивните хора свалили най-малко килограми. Смята се, че хората, които приемат нещата откъм добрата им страна, се отнасят по-несериозно към проблемите с теглото и непрекъснато се поддават на изкушения.

От своя страна учени от Калифорния установили, че вярата на оптимистите в способността си да преодоляват житейските несгоди, което ги прави по-склонни да поемат рискове, повишава вероятността за преждевременна смърт.

Психологът Хауърд Фридмън анализирал данните за повече от 1,500 души, които проследил от 10-годишни до достигането им до зряла възраст, и открил, че общо взето децата с най-голямо чувство за хумор живеят по-кратко от децата, които не са така жизнерадостни.

Друго изследване на университета Станфорд установило, че когато пораснат, най-жизнерадостните деца са по-склонни да се отдадат на пушене, пиене и рискови хобита.

ТРЕВОЖНИТЕ
Френски и канадски учени открили, че неспокойните и угрижени хора са 5 пъти по-заплашени от язва на стомаха.

Тъй като са емоционално нестабилни, те са по-склонни да се отдават на пушене и пиене, не се хранят редовно и имат проблеми със съня. Всичко това води до повишаване на отделянето на стомашни киселини, което причинява язвите.

Високите стойности на стресовия хормон кортизол може да предизвикат главоболия, акне и инфекции на пикочния мехур.

Добрата новина е, че неспокойните хора правят повече секс, твърдят учени от университета Шефийлд. Те установили също, че невротичните жени имат по-краткотрайни сексуални партньорства може би заради тревогата, че няма да намерят подходящия човек или ще забременеят трудно.

ЧУВСТВИТЕЛНИТЕ
Учени от Глазгоу открили, че мъжете, които имат повече типични за жените качества, като съчувствие и състрадание, имат по-ниско ниво на стрес и са по-защитени от инфаркт.

Учените направили тест на мъже и ги оценили според отговорите им на въпроси, основаващи се на така наречените мъжествени и женствени черти на характера. Сред смятаните за мъжествени качества са стремеж към лидерство, агресивност, смелост, а за женствени – обич, съчувствие и състрадание.

Установено било, че вероятността от хронично сърдечно заболяване намалява значително при мъжете, които са дали по-женствени отговори. Причината е, че такива мъже по-лесно говорят за чувствата си и по-лесно търсят помощ, включително и медицинска.

ГНЕВЛИВИТЕ
Сърдитите хора по-лесно се стресират умствено и физически, което води до повишаване на кръвното налягане и учестяване на пулса.
Враждебността и агресивността са сред най зловредните прояви на характера.

При изследване на 448 пациентки за рак на гърдата в онкологична болница в Атина гръцките учени установили, че враждебно настроените жени по-често се диагностицират с рак на гърдата.

При друго изследване на 61 мъже за рак на дебелото черво в медицинския университет в Небраска също е била открита връзка между враждебността и повишения риск от раково заболяване. Смята се, че враждебността и гневът понижават имунната система и засилват податливостта към болести.

Гневът увеличава и с 50% вероятността от сърдечно заболяване, твърдят учени от Ню Йорк. Той допринася за изхабяването на сърдечно-съдовата система.

ДРУЖЕЛЮБНИТЕ
Според учени от Милано екстровертните мъже по-рядко страдат от сърдечни болести. Те са и по-неподатливи на инфекции и по-лесно се възстановяват от болестите. Това вероятно се дължи на по-ниските нива на стресовите хормони в организма им. Екстровертите по-лесно се справят с предизвикателствата в живота. И когато имат някакъв медицински проблем, те са по-склонни да го споделят.

Екстровертните мъже имат с 14% повече деца от интровертните, твърдят учени от Шефийлд. Причината не е, че те са физически по- плодовити, а в по- бурния им начин на живот.

СТЕСНИТЕЛНИТЕ
30-годишно изследване на учени от Чикаго е показало, че стеснителните хора са с 50% по-заплашени от инфаркт и инсулт. Причината е, че такива хора водят по-уединен живот и всяка необичайна ситуация ги стресира.

Срамежливите са и по-податливи на вирусни инфекции, като обикновени настинки, за което отново ключова роля има стресът. Според учени от Калифорния, по-чувствителните и стеснителни хора се поддават по-лесно на стрес от по-отворените хора.

НИСКОИНТЕЛИГЕНТНИТЕ
Ниският коефициент на интелигентност се свързва с по-голям риск от тревожност, развитие на деменция и посттравматични разстройства, твърдят учени от Единбург, а според изследване на Харвардския университет децата с нисък коефициент на интелигентност са по-застрашени от депресия и шизофрения. Една от причините е, че неинтелигентните хора по-трудно схващат значението на здравословния начин на живот.

Слабата интелигентност при децата може да показва също и някакво мозъчно заболяване.

ДОБРОСЪВЕСТНИТЕ
Според британски учени добросъвестните хора са по-защитени от болести. Те са по-неподатливи на заболявания на костите, диабет, хернии, ишиас, инсулт, дори алцхаймер.

Анализът на повече от 190 проучвания показват, че добросъвестните хора се отнасят отговорно към необходимостта от здравословна диета и физически упражнения.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: health.bg