Менопауза, климакс, климактериум… или най-често използваният и доста плашещ израз за това състояние е “критическа възраст”. Всяка жена трябва да се подготви от рано за този действително труден период от живота си, сериозно предупреждават експертите.

Позитивната нагласа и здравната профилактика ще бъдат от огромна полза за дамите, да преминат по-леко през всичките трудности, които съпътстват това възрастово хормонално изменение в организма им, уверяват специалистите.

Още щом навлезе в 40-те си години, всяка жена трябва да се замисли за периода на менопауза и за това, как да се подготви за промените и симптомите, с които неминуемо ще се сблъска, смятат лекарите гинеколози в САЩ. Те съветват своите пациентки да заемат активна позиция по отношение на измененията в организма си и да започнат да работят за намаляване силната проява на симптомите на климактериума още преди той да е настъпил.

Сред основните препоръки, давани от специалистите на жените, които се приближават към периода на менопауза, може да се причислят следните:

За начало, ако жената не се занимава със спорт, сега тя трябва да се постарае да отдели поне няколко часа време през седмицата, в които да извършва активни физически упражнения. Те много ще й помогне значително да намали повишаването на теглото, което неизменно е свързано с промяната в хормоналния баланс в критическата възраст.

Добре е да се правят и упражнения за укрепване на мускулите на таза и коремната кухина. А за да се подсили здравината на костите и за да се намали значително рискът от счупвания, който силно се повишава през този период, поради развитието и на остеопороза, е необходимо да се извършват и силови упражнения – те действат най-благоприятно в този аспект.

Друга много важна препоръка към жените пред климакс е да поддържат в добра форма своя мозък и да тренират редовно мисловната си дейност. Това може да се постигне, като се решават кръстословици, ребуси, със задачи за памет, наблюдателност или за изчисления (добра алтернатива е решаването на судоку). Всичко това е необходимо за профилактика на друго биологично изменение в този период, а именно отслабването на паметта.

Като едни от най-изнервящите и създаващи дискомфорт неприятности по време на менопауза, са проблемите със съня, които се появяват в резултат на драстичното понижаване на нивото на естроген в организма. Затова специалистите препоръчват, още преди да настъпи този период, жените да привикнат да си лягат на време вечер и да спазват определен режим, който да им гарантира задължителният минимум от часове сън за едно денонощие. Това ще им помогне да се справят по-лесно с нарушенията в съня, с които най-вероятно ще ги сблъска климаксът. А те трябва да бъдат сведени до минимум, защото пък от своя страна водят до други силно неприятни последствия, сред които са нарушаването на паметта и силното понижаване на половото влечение.

Менюто на жените в тази възраст трябва да съдържа по-малко преработени храни и повече свежи зеленчуци и същевременно да е богато на полезни мазнини, като омега 3 киселините. В най-голямо количество те се съдържат в мазната морска риба, зехтинът и авокадото. Съдържащите се в тях вещества, освен другите си ползи, помагат и за съхраняване младостта на кожата.

С настъпване на менопаузата трябва редовно да се следят и показатели като ниво на кръвна захар, холестерол, калций и витамин Д. Задължителни са и периодичните посещения при стоматолог, за да се наблюдава състоянието на зъбите и на време да се вземат мерки за отстраняване на появили се проблеми, тъй като евентуалното възпаление, болки и кървене на венците силно се отразява на здравето на сърдечно-съдовата система.

И на края, но не на последно място, редовното занимание със секс е силно препоръчително за жените пред и по време на менопауза. Защото освен ползите за настроението и личната самоувереност, от него се подобрява либидото и се повишава нивото на овлажняване във влагалището, които също не са за пренебрегване.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: pikantno.eu