Прекарвате часове във фитнес залата, тренирайки вашето тяло, без да се замисляте, че мозъкът ви също има нужда от упражнения. Нови изследвания потвърждават тезата, че поддържането на висока мозъчна активност предпазва от редица заболявания, като например деменция и Алцхаймер.

Ето няколко страхотни идеи, които ще поддържат мозъка ви активен и здрав.

Играйте игри. Мозъкът е мускул и точно както останалите мускули във вашето тяло, ако не го използвате – ще го загубите. Експертите препоръчват мозъчни тренинги със занимателни игри, за да дадете на мозъка това, от което се нуждае. Решаването на на леки или по-сложни математически и логически задачи, рисуването и дори видео игрите са подходящи активности. Всеки ден решавайте поне по една кръстословица или судоку. Тези пъзели тренират различни части на мозъка и са лесно достъпни. Не забравяйте постепенно да увеличавате сложността на задачите и игрите така, че те да представляват предизвикателство. В противен случай ефектът ще е нулев.

Мислете на глас. Колкото и странно да ви се струва, мисленето на глас е много добър начин да подобрите паметта си. Пребройте на глас 99 дървета колкото можете по-бързо. Тези прости упражнения подобряват мозъчните функции. Говоренето на глас увеличава изолацията на миелин от аксоните. Благодарение на този процес съхранението и извличането на спомени ще става по-бързо, намалява се възможността от смущения и грешки.

Ходете, тичайте, карайте колело. Един час дневно физическа активност е изключително полезна за мозъка. Това се дължи на увеличаването на притока на кислород, когато спортувате и се потите. Поне веднъж на ден отделете време за ходене, тичане или каране на колело.

Заемайте лидерски позиции. Комплексната мисловна дейност, свързана с управление на хора и процеси, даването на инструкции и решаването на проблеми, също подобрява дейността на мозъка.

Учете друг език. Изследване в Латинска Америка доказва, че билингвистите имат по-добри мозъчни функции. Изучаването на нов език е страхотно предизвикателство и гарантира цялостното използване на мозъка.

Правете повече секс. Нуждаете се от извинение да правите повече секс? Ето едно подходящо. Активният полов живот прави чудеса с мозъка. Сексуалният акт води до химически промени в мозъка, благодарение на които той подобрява своите функции. Един от химикалите, които отделя мозъка по време на секс, е допамин, който ви помага да подобрите визуалната си памет и мисъл. Другият е азотен оксид, който който увеличава притока на кислород в мозъка , което от своя страна води до повишена способност за взимане на правилни решения.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg