Често забравяме, че за да може организмът ни да функционира правилно, е необходимо да го снабдяваме освен със здравословна храна, така и с много количество вода.

Благодатната течност играе важна роля и при подобряването на умствените ни способности. Приемът на достатъчно количество вода значително подобрява работата както на мозъка, така и на черния дроб и клетките.

Препоръчителният прием на вода и други течности е 2, 2 литра за жените и 2, 9 литра за мъжете. Съответно по време на горещите летни месеци е добре консумацията да се повиши поне до 4, 5 литра дневно. Хидратираният организъм се справя много по-добре при интензивни умствени и физически натоварвания. Ето защо се уверете, че на бюрото ви винаги има бутилка вода. Ако не сте голям почитател на безцветната течност, можете да я заместите със сокове или други безалкохолни напитки. 90 % от съдържанието на напитките, разпространявани в търговската мрежа, е вода. Бъдете внимателни обаче при избора на сок. За предпочитане са прясно изцедените, за сметка на бутилираните напитки, съдържащи голямо количество вредни захари и консерванти.

Имайте в предвид, че загубата на повече от 2 % от телесната маса заради дехидратация намалява чувствително способността да разсъждавате и да взимате правилните решения. Вследствие на това се получават много стресови ситуации, причинени от липсата на концентрация, която води и до поява на умора. Това важи с пълна сила и за децата, които в училище трябва редовно да консумират вода, за да показват по-добри резултати и да имат по-добро самочувствие.
Пийте повече вода за по-остър ум

Добре хидратираният организъм ни прави не само по-умни, но и по-красиви. Приемът на повече вода изхвърля излишните нечистотии от организма, прави кожата еластична, предпазва от появата на целулит и ранни бръчки.

Необходимо е още да се знае, че не е трябва да ожаднеем, за да се сетим да пием вода. Чувството на жажда вече е симптом за дехидратиране. Затова трябва поне през час да пием вода.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg