Листата на мащерката съдържат етерично масло, чиито основни компоненти са тимол и карвакрол, които придават на тази билка приятен аромат и леко горчив пиперлив вкус. Освен витамин С, каротин и микроелементи в тази ароматна трева се съдържат и дъбилни и смолисти вещества, както и други полезни компоненти. В кулинарията мащерката се употребява в малки количества като подправка за супи, зеленчуци, риба и месни ястия, в блюда включващи извара и зърнени продукти, както и в домашното консервиране.

Лечебни свойства: В народната медицина чаят от мащерка се използва при заболявания на дихателните пътища и храносмилателните органи, както и при безсъние. Отварата от мащерка дезинфекцира устата, от настойката се правят лосиони и компреси, които помагат при артрит, радикулит, невралгии.

Къде да садите: Мащерката предпочита слънчеви места. Издържа и на леко сенчести и дори напълно засенчени места, но в такива случаи е по-вяла и цъфти слабо. Подходящата за засаждане почва е лека, плодородна и добре дренирана.

Кога да садите: По всяко време, с изключение на края на есента – мащерка е непретенциозна и издържа на суша. Цъфти през юли-август.

Грижи: Не изисква торене. Ако редовно се подрязва, мащерката става гъста и плътна. Необходимо е да се полива само по време на сухите пролетни и летни месеци. Болести и вредители по мащерката няма. Вреда за растенията може да нанесе само излишната влага. Размножава се чрез семена, резници и разделяне на храста. Отглежда се на едно място в продължение на 3-5 години.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: zaneya.com