Някои деца често имат епизоди на лошо поведение, за да докажат, че вече са пораснали и не харесват напътствията на възрастните.

Може да разпознаете признаците на бурното избухване, когато детето плаче прекалено, крещи и дори на моменти се самонаранява. Не бързайте да се хващате за главата и да оплаквате съдбата си.

Има начини да се справите с гневните периоди на малчугана без да изразходвате много нерви и енергия.

Придържайте се към план
Важно е родителите да се придържат към някои правила. Ако детето ви знае предварително, че някои неща не са приемливи, тогава то няма да се опитва да преминава границите. Винаги трябва да имате солидна причина за решенията си. Трябва да поддържате авторитета си.

Не се подигравайте, не крещете и не удряйте!
Показването на авторитет с викове или бой няма да ви донесе нищо добро. Някои родители копират поведението на детето, за да го омаловажат, но това само му дава възможност да разрази още по-силно гнева си. Не реагирайте на лошото поведение на децата, това само показва, че им обръщате внимание, което само подклажда избухването.

Ключът е в постоянството
Никога не съжалявайте, че не сте удовлетворили исканията на детето си. Важно е да се разбере, че задоволяването на нуждите на детето стои преди изпълняването на техните желания.

Обясняване на ситуацията
След като детето се върне към нормалното си държание и се успокои, тогава го накарайте да разбере, че избухването не е добро поведение, особено при децата. Говорете със спокоен тон и не забравяйте да покажете своята обич и привързаност.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: health.bg