Луничките са закономерна реакция на организма на облъчването с ултравиолетови лъчи. Те се появяват при хората, които имат малко количество меланин в кожата, тъй като той е защитния ни пигмент.

Лунички имат не само хората с руса или рижа коса. Опитът показва, че е по-лесно да се предотврати появата им, отколкото да се отървеш от тях.

За да не се появяват лунички трябва да се носят очила, шапки с широка периферия, да се намали излагането на слънце и кожата на лицето да се третира със слънцезащитен крем с фактор, не по-малък от 15.

Но ако луничките вече са се появили, трябва да потърсите ефикасен начин да ги отстраните. Подобни начини са били известни още в Древен Египет.

Още тогава са забелязали избелващия ефект на хряна и сока от глухарчета. По-късно е било установено същото свойство и при краставиците и лимоните.

За една от най-ефикасните маски, приготвени в домашни условия, се смята тази с хрян и кисело мляко. Смесват се около 100 грама кисело мляко, 1 супена лъжица овесено брашно и половин чаена лъжица настърган хрян. Сместа се слага между две марли и се държи на лицето 15-20 минути.

По-неефективни са маските с ягоди, боровинки или домати. В Мексико с луничките се борят, като използват половин часови маски от смачкани калорадски бръмбари и полуизгнили домати. Смята се, че това наистина помага.

Много е важно да се знае, че всички избелващи маски се правят само вечер, тъй като след процедурата не трябва да се излагате на слънчеви лъчи.

Ако използвате готова козметика, внимавайте в състава й да няма живак, защото се просмуква през кожата. Живакът има токсично действие върху организма.

Да определите кой лосион или крем е подходящ за вас можете единствено на принципа на пробата и грешката. Не хранете надежди обаче, че след една-две процедури ще сте преборили луничките.

За да се получи видим ефект, трябва упорито и методично да полагате усилия в продължителност на поне две – три седмици. Имайте предвид, че всички избелващи процедури, дори и най-щадящите, могат да провокират поява или засилване на сухотата на кожата. Това води до преждевременно образуване на бръчки и общо стареене на лицето.

Преди да предприемете някакви действия, преценете рисковете и определете толкова ли е важно за вас да се отървете от луничките. Имайте предвид и че около 75 процента от мъжете намират луничките за възхитителни и смятат такива жени за неотразими.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg