Жените, които дават воля на своя гняв живеят по-дълго, в сравнение с онези, които си държат езика зад зъбите. А при мъжете е точно обратното. Защо?

Специалисти от Американската асоциация по кардиология анализирали по какъв начин скандалите между съпрузи се отразяват на работата на сърцето.

В продължение на 10 години били наблюдавани 2000 жени. Оказало се, че възникващите при тях сърдечно-съдови проблеми били пряко свързани с това, как те се държат при спречкванията с половинката си.

При жените, които предпочитат да държат всичко в себе си, вероятността от преждевременна смърт била 4 пъти по-висока, в сравнение с тези, които дават израз на своя гняв, отчитат експертите.

”Можем да обясним това с факта, че когато задържаме нещо в себе си и не изпускаме парата, се променя нивото на хормона на стреса”, заявява Илейн Ейкър, един от специалистите, участвали в изследването.

В същото време крещенето има обратен ефект върху мъжете. Колкото повече викат те, толкова по-зле се чувстват. Според данни от проучванията, които провели американските медици, при избухливите мъже се повишава рискът от сърдечно-съдови заболявания. Както става ясно, при агресивните скандалджии е 10% по-висока вероятността от фибрилация на предсърдието, 30% – от аритмия и 20% – от преждевременна смърт по различни причини. Сама по себе си фибрилацията на предсърдието не води до смърт, но пък способства образуването на тромби. А те на свой ред, придвижвайки се по кръвоносните съдове, предизвикват инсулт или инфаркт.

Така, че – жените да крещят, мъжете да мълчат – здравословно е!
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: pikantno.eu