От дълго време витае вярването, че ябълката е основен елемент от пъзела на всяка диета. Оказва се, че ценният плод не само спомага за успешното редуциране на килограми, а и значително понижава нивата на холестерола в организма.

Учени установили, че дамите хапващи по 75 грама ябълки на ден в продължение на половин година, намаляват с една четвърт нивата на LDL холестерола, който води до съсиреци в артериите.

Нивата на другите съставки, свързвани със сърдечни заболявания и инсулт, също намаляват, а количеството HDL холестерол, „добрият” вид холестерол, който предпазва от втвърдяване на кръвоносните съдове, се увеличава с около 4 на сто. Освен това жените свалили малко над 6 кг, въпреки че приемали допълнителни 240 калории на ден заради консумирането на ябълки.

Смята се, че положителното въздействие върху холестерола се дължи на антиоксидантите в ябълките, а вталяващият ефект е предизвикан от съставка, която потиска апетита. Същата полза от пресните ябълки ще изисква консумирането на четири-пет на ден.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: pikantno.eu