Ученият невролог Томас Крук смята, че веднъж след като страстта притихне, а романтиката стане все по-далечна, тогава брачните партньори преоткриват любовта си в разговорите и съвместните домашни задължения. Едва ли това звучи примамливо и забавно, но все пак истината е, че бракът усъвършенства умствените ви способности.

Изследователите смятат, че в ранните етапи на една връзка, свързани със силни емоции, в мозъка се случват определени промени, които никак не са свързани с интелектуалното ни развитие. Напротив. Усещането за еуфория прави почти невъзможно човек да се концентрира върху нещо различно от любовта. В подобни ситуации никой не е в състояние да взима адекватни решения.

Проучване доказва, че приповдигнатите емоции се подсилват и от активирането на определени зони на мозъка, отговорни за отделянето на допамин, който е виновникът за несравнимото усещане на удоволствие и задоволеност. В началните етапи на връзката за партньорите е повече от достатъчно само да видят снимка на любимия, за да се почувстват добре и да започнат да произвеждат хормона на щастието.

Когато обаче връзката започне да „узрява”, трепетните усещания намаляват, дори напълно изчезват. Съответно зоните в мозъка, отговорни за производството на определени химически вещества – стават все по-пасивни. За да продължат взаимоотношенията в един по-напреднал етап, са необходими не само разтърсващи емоции, но и създаване и поддържане на любовта чрез уважение и съвместни изживявания, чрез които взаимно учите нови неща.

Експертни по взаимоотношенията са категорични, че за да бъде една връзка пълноценна, само вечерите на срещи не са достатъчни, важен е най-вече споделеният опит и желанието за дискусия.

Всъщност тогава започва и активното функциониране на мозъчната кора, където се съхранява и обработва цялата информация и която най-вече е отговорна за вземането на рационални решения.

Брачните консултанти препоръчват да вземете в предвид няколко неща, чрез които едновременно ще поддържате любовта и умствените си способности на ниво.

– Посещавайте заедно уроци по танци. Едновременното психическо и физическо натоварване на мозъка е изключително полезно за неговото по-добро функциониране. В същото време танците винаги разпалват страстта.

– Ходете на кино. Изследвания показват, че мъжете и жените използват различни части от мозъка си, когато гледат филм. Препоръчително е да обсъдите по-детайлно кино лентата по пътя към вкъщи.

– Учете заедно чужд език.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg