Мислили ли сте за отношението си към храненето? Може да се окаже, че отдавна установените навици са основната ви пречка да отслабнете.

Опитайте да отговорите на следните въпроси

1. Смятате ли, че е необходимо да се изяде всичко, сложено в чинията?
2. Искате ли допълнително, когато сте на гости, за да се отблагодарите на домакинята?
3. Често ли хапвате на крак?
4. Склонни ли сте да похапнете нещо вкусно, когато сте в лошо настроение?
5. Съгласявате ли се на допълнителна порция, дори когато усещате ситост?
6. Когато сте превъзбудени, раздразнени или ядосани, ядете ли повече от обичайно?
7. Закусвате ли докато четете или гледате телевизия?
8. Храните ли се бързо?
9. Надничате ли в хладилника от скука?
10. Може ли да изброите всичко, което сте изяли вчера?

Не е трудно да се досетим, че на болшинството от въпросите, отговора ще е положителен, може би с изключение на последния. Това свидетелства, че навиците ни на хранене са без стойност.

Не ядем, защото сме гладни. Отговорите на 2 и 5 въпроси означават, че похапваме, даже когато сме сити, за да доставим удоволствие на другите. Трябва да ме по-твърди и да откажем допълнителната порция, ако сме сити. Помнете, че истинските приятели ще ви подкрепят в желанието да нормализирате теглото и хранителните си навици.

Ако отговора на първия въпрос е положителен, то живеем с усещането, че не бива да оставяме и залък в чинията. А и опитваме често от ястията още докато готвим или пък си отчупваме от нещо просто така. Ако това ви се случва и на вас, възползвайте се от тест морков или сладко. Запитайте, какво ви се иска повече? Ако действително сте гладни, то еднакво ще се отнесете и към едното и към другото… И изяжте моркова.

Ако сте отговорили утвърдително на въпроси 3, 7 и 8, то е необходимо да промените начина си на хранене, когато ядете бързо, на крак или докато се занимавате с нещо друго трудно проследявате количеството, което изяждате. Седнете на масата, както е прието да се похапва, отпуснете се и започнете да се храните … бавно.

Ако сте поставили „да“ на 4,6 и 9 въпрос, означава, че в храненето се ръководите от настроението, не от апетита. За това, ако искате да се избавите от скуката или нервността, най-добре си намерете хоби или се подвижете. Бърза разходка, каране на велосипед, тенис премахват нервното напрежение. И ма и друг начин – ароматна вана.

И накрая, отговорът не на 10 –ти въпрос показва, че е необходимо да се замислите над вчерашното меню. Дали не сте похапнали няколко бонбона или вкусен сладкиш, без да помните? Спомнете си за тази вчерашна слабост, която ще ви даде сили да сте по-умерени в храненето си днес.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: kozmetikata.com