Ако имате алкохолик в живота си, вашето собствено здраве и благосъстояние може да пострадат като резултат, според ново изследване, реализирано в Нова Зеландия.

В изследването са участвали повече от 3000 души. Резултатите показват, че хората, които имат семеен член, приятел или колега, който пие много, се радват на по-слабо здраве и благосъстояние.

Средният ефект бил подобен на този в проучванията за хора, които полагат грижа за човек в неравностойно положение, заяви главният ръководител на изследването Сали Касуел от университета Мейси в Оукланд, Нова Зеландия.

„Има определена взаимосвързаност между контактите с пияници и намаленото лично благосъстояние и по-слаб здравен статут. Контактите с такъв вид хора може да имат негативни последици върху останалите“, посочи тя.

Касуел обаче признава, че резултатите от изследването не доказват непременно, че контактът с алкохолик стои в корена на проблемите на участниците в изследването, отбелязвайки, че това е единствено възможна хипотеза. В допълнение, хората, които познават пияници, може самите често да прибягват към алкохола, по-слабо образовани са и имат по-ниски доходи.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ДНЕС ПЛЮС