Желанието да се поглезите с нещо вкусничко много често води до крайности – купувате си бонбони, сладкиши, вафли, а след това се обвинявате за проявената слабост. А начинът да избегнете угризенията на съвестта след подобни моменти е много простичък – винаги имайте под ръка сушени плодове…

Сушените плодове могат да бъдат истинска утеха за любителите на сладкото. Те могат да са отличен заместител на сладкишите, защото съдържат голямо количество въглехидрати (фруктоза, захароза, глюкоза), но калориите в тях са почти два пъти по-малко, отколкото в захарта. Фруктозата (плодовата захар), която сушените плодове съдържат, е „опакована“ във фибри, благодарение на което се задържа в организма за по-кратко време, червата не абсорбират повече захар и холестерола, отколкото е необходимо, и нивото на инсулин в кръвта не се повишава, както след консумация на захарни изделия. Така че, ако трябва да избирате между шоколадови бонбони и сушени плодове, знайте, че вторият вариант е по-малко пагубен за фигурата ви.

Но заместването на сладките лакомства със сушени плодове има и много други, също толкова ценни предимства. Първо, те са абсолютно натурален продукт, който не съдържа оцветители, емулгатори, стабилизатори, нитрити и изкуствени добавки. В действителност, това са си плодове, но без вода.

Второ, сушените плодове са много добър източник на ценни микроелементи и хранителни вещества, особено през зимата. Те съдържат калций (укрепва ноктите и косата, придава свеж цвят на лицето), магнезий (нормализира кръвното налягане), калий (подобрява работата на сърдечно-съдовата и нервната система, извежда от тялото излишните течности), натрий и желязо (поддържат нивото на хемоглобин в кръвта, снабдяват с кислород всички тъкани и органи), целулоза и пектин (нормализират работата на червата и стомаха). По този начин една шепа сушени кайсии и стафиди удовлетворяват ежедневните нужди на организма от калий, а 50 грама сушени череши – от витамин B6 и магнезий. Ако всеки ден изяждате по няколко сушени сини сливи, смокини или фурми, то вие ще се отървете от проблемите със стомаха и червата, тъй като тези плодове съдържат фибри, подобряващи работата на стомашно-чревния тракт. Между другото, сините сливи съдържат и други помощници на „храносмилането“ – органичните киселини. Те повишават киселинността в червата и убиват вредните микроорганизми. Но не забравяйте, че всичко трябва да е с мярка: сушените плодове се отнасят към концентрираните продукти, така че трябва да се консумират умерено.

Към плюсовете на сушените плодове може да се добавят и тези, че те може да се съхраняват дълго време, дори и при стайна температура, запазват своите полезни свойства през цялата година и са много компактни и не заемат много място както в кухнята, така и в чантата, което ви позволява да ги носите със себе си дори и на работа.

Днес имате възможност да избирате сушени плодове по свой „вкус и цвят“, тъй като освен традиционните сини сливи, кайсии и стафиди на пазара вече се намират и папая, круши, манго, ананас, праскови, череши и т.н. Трябва, обаче, да имате в предвид, че на ананасът, папаята, мангото и много други екзотични плодове не се сушени в истинския смисъл: те първо са захаросани и едва след това са изсушени.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: zaneya.com