В Полша пускат нова игра, наречена „Опашка“, която прилича на „Монополи“, но целта при нея не е да купуваш хотели или улици. В нея може да не се добереш дори до чифт обувки, обяснява Асошиейтед прес.

Полският държавен институт за националната памет (IPN.gov.pl) обяснява, че новата игра е образователна и има за цел да помогне на младите поляци да разберат трудностите на живота при комунизма.

Играчите се опитват да купят стоки от първа необходимост, но хранителните запаси свършват, преди да стигнат до щанда. Ако ви трябва легло, ви предлагат столове. Играчите, които искат да купят последния чифт обувки от магазина, са измествани от някой, който има карта на майка с малко дете или връзки.

Създателят на играта Карол Мададж обясни, че иска да покаже на младите поляци трудностите, които са преживели родителите и бабите и дядовците им преди падането на комунизма през 1989 г.

Искаме да покажем как беше, когато загубиш шанса си, защото някой с връзки прескача опашката, заяви 30-годишният Мададж.

Той добре си спомня часовете, които прекарвал с майка си по опашките. Според него играта се играе най-добре от представители на различни поколения, тъй като предизвиква емоции у по-старите играчи, които започват да разказват преживяванията си.

Сивата дъска, която напомня за настроението през комунизма, е придружена от документален филм и статия на историк.
Близо 3000 комплекта ще бъдат пуснати в продажба на 5 февруари.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ДНЕС ПЛЮС