Всички деца обичат плюшените играчки и повечето хлапета дори заспиват с някой от плюшените си любимци. Те ги мъкнат навсякъде, а после ги гушкат.

Плюшените любимци трябва редовно да се почистват, защото направо гъмжат от бактерии, които могат да предизвикат сериозни заболявания при малчуганите.

Най-разпространеният начин за почистване на играчки е с помощта на прахосмукачка. С нея изчистете мръсотията от играчката. Добре е, ако прахосмукачката работи с пара, тогава чистенето има наистина добър ефект.

Вторият начин за почистване на плюшената играчка е пране на ръка. Това трябва да се прави с играчки, които имат залепени детайли като очички и носленце.

За целта са ни необходими гъба, четка или кърпа от микрофибър, прах за пране за деликатни тъкани. Ако не разполагате с такъв, използвайте обикновен шампоан.

Разтворете го в леген с топла вода. Напояваме гъбата и внимателно чистим играчката, като се опитваме да не я намокрим прекалено. Сушим я на радиатора.

Върху всички играчки има етикет дали могат да се перат в пералня. Ако може, пуснете я в пералнята на програма деликатно пране, по възможност на 30 градуса.

Използвайте бебешки прах за пране. Добавете омекотител. Някои играчки се деформират след пране в пералня и понякога може силно да променят цвета си.

Можете да приложите метода на сухото почистване. За това ще ви трябва голям найлонов плик, сода за хляб и мека четка. За една играчка са необходими 2 чаени лъжички сода.

Слагаме играчките в найлоновия плик, изсипваме вътре содата. Затваряме плика и го друсаме в продължение на една минута. След това вадим играчките и ги чистим с четка, за да изчеткаме содата заедно с мръсотията. Този метод е приложим най-вече при малки и средни играчки.

Ако играчката е стара и много отдавна не е почиствана, най-вероятно в нея има много микроорганизми. Поставете играчката в найлонов плик и за цяла нощ я оставете във фризера.

Ако играчката е голяма и не се побира, закачете я на простора, когато навън е много студено – това ще убие бактериите. След това я почистете по един от гореизброените начини.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg