Гаргара със зелен чай три пъти дневно в продължение на три месеца намалява до 3 пъти риска да се заразите с грип. Това твърдят учени от университета в Шизуока, Япония.

Зеленият чай съдържа съставки, наречени катехини. За тях отдавна е доказано, че могат да предотвратяват инфекции.

Японските учени са задействали вече по-големите клинични проучвания, в които ще бъдат включени над 600 тинейджъри. Младите хора са избрани да участват, тъй като като грипът се разпространява най-бързо и най-лесно именно сред учениците.

Сега целта на изследователите е да установят как точно действат катехините, как действа антивирусният им ефект. Гаргарата се смята за по-ефективен начин за справяне с вирусите, тъй като те са изложени по-дълго на въздействието на течността.

Зеленият чай е полезен за здравето не само срещу грипа. Той редуцира риска от няколко вида рак: рак на кожата, гърдата, белите дробове, колона, езофагеален, на пикочния мехур, черния дроб, яйчниците, левкемия и орална левкоплакия.

Полифенолите на зеления чай повишават естествената антиоксидантна защита и унищожават свободните радикали. Имат свойството да подтискат образуването и растежа на туморните формации.

Зеленият чай се препоръчва и срещу намаляване на холестерола. Антиоксидантният ефект на зеления чай подпомага проходимостта на артериите и пази от исхемична болест на сърцето. Полезен е срещу атеросклероза.

Катехините, за които вече стана дума, пък повишават термогенезата. Така се ускоряват метаболитните процеси и се свалят излишни килограми. Ето защо диетолози препоръчват зеления чай и при диети.

Полифенолите на зеления чай могат да предпазят от развитие на гингивит и пародонтни заболявания. Редовното пиене на зелен чай редуцира риска от размножаване на бактериите в устата. Танинът, който се съдържа в зеления чай, предотвратява образуването на зъбна плака.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg