Кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени” постигна своите цели – 41 пулсоксиметрични апарата, чието предназначение е да помагат на преждевременно родени деца и на всички деца родени със забавена кардиопомунална адаптация, бяха дарени в 35 болници, в 27 български града.

През 2009 година процентът на преждевременно родените деца е 8,5. Това означава, че около 6000 бебета са родени преди термина. Ако към тях добавим и броя на всички рискови новородени, това ще доведе до внушителната цифра от повече от 12 000 български деца, които се нуждаят от специализирани грижи. Забавената кардиопомунална адаптация е най-сериозната заплаха за здравето и шанса им да оцелеят. Затова Procter & Gamble, реши да подкрепи тези деца, чрез кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени”. Решението за подкрепата на каузата бе взето след консултации и получени препоръки от проф. Емилия Христова, която е председател на Българската асоциация на неонатолозите.

За втора поредна година кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени” се проведе между 1 септември и 30 ноември. Цел на инициативата бе да ангажира гражданското общество, за да помогне на недоносените деца, които се раждат всяка година в България, като осъществи дарителски и образователни дейности.

За да постигне това оборудва 35 от най-големите родилни отделения, в 27 български града с 41 пулсоксиметъра. Средствата за даренията бяха осигурени от продажбата на продукти, които бяха включени в кампанията. Освен дарителските дейности, инициативата информира обществеността за преждевременното раждане, причините, които довеждат до него и здравните рискове, на които недоносените деца са изложени.

Сред болничните заведения, които получиха пулсоксиметри, са тези в Пловдив, Варна, Враца и Сливен – където статистиката показва, че дела на преждевременните раждания е много над средния за страната и достига до 20%. През 2009г. най-обезпокоителна е ситуацията във Враца, където преждевременно родените деца са приблизително 20% от всички новородени в областната болница. Дарението на пулсоксиметри беше високо оценено от всички специалисти в посетените болници, тъй като те могат да бъдат използвани за прецизно и навременно наблюдение на състоянието на рисковите новородени. И не на последно място, дарената апаратура помогна на болниците да изпълнят стандартните изисквания на Европейския съюз за окомплектованост на залите за първична реанимация в родилните отделения.

Освен подкрепата, която тазгодишната кампания получи от българските граждани, лекари, медии, търговски вериги и служители, популярни българи също застанаха зад идеята, че новородените деца заслужават шанс да живеят и шанс да сбъднат мечтите си. Йордан Йовчев, Веселин Топалов, Нешка Робева, Радост Драганова, Елица Тодорова и Стоян Янкулов бяха сред хората, които споделиха детските си мечти и изпратиха пожеланията си на преждевременно родените деца и родителите им още през първите седмици на кампанията. Знаменитости и жители на София споделиха детските си мечти и пожеланията си за преждевременно родените деца на Стената на мечтите. Най-сърдечните пожелания и мечти имаха шанса да пътуват из България. Те бяха поставени в рамки и изпратени на болниците, които получиха дарения.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook