От векове насам всички жени харесват мъже с по-мачовски черти – квадратна челюст, ниски вежди и тънки устни. Смятало се е, че те са носители на гени, които ще осигурят здраво, силно и адаптивно потомство.

Но всъщност колкото по-мъжествен е бил мъжът, толкова по-малко помагал той на избраницата си във възпитанието на децата. Така е било преди време, но сега жените нямат нужда от мъжествени и силни мъже за здраво потомство.

Сега дамите все по-често се заглеждат по женствени мъже. До този извод стигнали изследователи от университета в Абърдийн, след като анализирали предпочитанията на почти пет хиляди жени от тридесет страни.

Според учените съществува връзка между качеството на медицинските услуги в страната, където живее дадена жена, и предпочитанията й към мъжете.

Например в Швеция, където здравеопазването е добре развито, шестдесет и осем процента от жените признали, че харесват предимно мъже с женствени черти.

В Бразилия, където има проблеми с организацията в сферата на медицинското обслужване, над петдесет и пет процента от дамите отдават предпочитанията си на мачовците.

Според учените с подобряването на медицинското обслужване мъжествените мъже губят лидерската си позиция. С това може да се обясни фактът, че днес жените си падат по Джони Деп, Леонардо Ди Каприо и Орландо Блум, а не по Шон Конъри.

Хората смятат, че красотата е непостоянен критерий и че представителите на различните култури предпочитат определени типажи.

Но изследването на учените доказало, че тези предпочитания могат да бъдат обяснени най-вече с нивото на здравеопазването на населението.

Екипът изследователи е на мнение, че подсъзнателно жените избират мъже, които ще могат лесно да командват. Мъжествените мъже плашат агресивните дами, които са свикнали те да решават кое как да стане и не търпят противоречия.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg