Сокоизтисквачката отдавна не е лукс за добрата домакиня. Нещо повече – тя е задължителен кухненски уред, с който може да приготвите здравословни сокове и пюрета за цялото семейство.

За да извлечете максимална полза от работата с нея, ето няколко практични съвета, които ще ви помогнат:

За по-добра стабилност преди пускане се препоръчва сокоизтисквачката да се притисне леко към опорната повърхност. Така смукателните крачета ще прилепнат по-добре към опорната повърхност.

Всяка сокоизтисквачка може да приготви гъст витаминозен сок и нектар от плодове или зеленчуци. Препоръчително е соковете да се пият веднага след изстискване, с цел максимално оползотворяване на витамините.

Ако няма да се пие веднага, сокът трябва да се съхранява в покрит съд в хладилник. Не използвайте за съхранение на напитките метални съдове – те влошат вкуса на сока.

Измитите плодове или зеленчуци се нарязват грубо на едри парчета, костилките се отстраняват задължително. За получаване на по-качествен и по-чист сок се препоръчва семенната част също да се отстрани, но за повечето от модерните уреди семките не са проблем.

Сред най-неподходящите плодове и зеленчуци за сокове са смокини, грозде, авокадо, патладжани, малини, къпини, френско грозде, плодове от бъз, боровинки, червени боровинки, червено цвекло. Желателно е по доматите да се направят няколко разреза с нож преди да се сложат в сокоизтисквачката. Бананите могат да се добавят само за аромат, тъй като те дават малко сок.

Практичен съвет е да не изхвърляте плодовите отпадъци. Използвайте ги в кексове и десерти на фурна, препоръчително още същия ден. Зеленчуковите отпадъци прибавете към супи, ястия с меса и т.н.

Ябълковият сок ще стане по-прозрачен, ако добавите и малко лимонов сок. Опитайте различни комбинации в малки количества, след което можете да започнете да експериментирате с по-големи.

Запомнете, че сокоизтисквачката трябва да се почиства грижливо след употребата и, за да не се задържат бактерии в нея. Хитринка за добрата домакиня е да я почистите с бял винен оцет, разреден с вода (1:2). Този разтвор лесно отстранява петната, оставени от плодовете и зеленчуците.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg