Забелязали ли сте, че когато тялото ви е преуморено и се чувствате скапани, а също и когато сте на ръба на настинката, лесно дишате през лявата си ноздра, а дясната ви е запушена?

Йогите имат метод за оправяне на тази ситуация, която наричат лунно дишане. Той премахва умората и стабилизира вътрешната среда на организма.

Натиснете дясната си ноздра отстрани с палец и дишайте само с лявата, докато не се почувствате по-добре. Ако дишате добре само с дясната ноздра, което е известно сред йогите като слънчево дишане, това означава, че имате енергиен спад – температурата и кръвното ви налягане са понижени, пулсът ви е забавен.

Опитайте се да дишате само с дясната ноздра, като затискате лявата и на всеки две минути проверявайте дали не се е възстановило нормалното ви дишане.

За да се чувствате винаги добре, правете дихателна гимнастика. Можете да я правите където искате – докато пътувате, в кафето, по време на приятелски събирания и даже на съвещания.

Най-важното е да дишате ритмично – издишването трябва да е два пъти по-дълго от вдишването. Не трябва да форсирате и трябва да дишате през ноздрата, която не е запушена.

Тогава седемдесет и пет процента от белия дроб се запълват с кислород, което е напълно достатъчно за качествения газообмен и доброто здравословно състояние.

Ако и двете ноздри свободно пропускат въздух, въпреки това притискайте първо едната, а после другата. Ако обаче имате хрема, този начин на дишане няма да е достатъчно полезен за тялото ви.

Можете да опитате друга техника на дишане, която ще ви спаси от натрупаните негативни емоции и ще изчисти белите дробове от секрет при бронхит. За тази цел помага рязкото дишане – вдишвайте въздух колкото се може по-дълбоко с носа си, издуйте корема, а след това рязко издишайте през зъбите.

От мускулната умора след тренировка ще ви избави бавното дълбоко дишане, от безсънието – активното коремно дишане, от депресията – дълбокото бързо дишане, от раздразнението – повърхностното дишане, от разсеяността и забравянето – диафрагменото.

Трябва обаче много да внимавате с различните техники на дишане, защото резкият приток на кислород може да доведе някои хора до емоционална превъзбуда.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg