Здравословната ограничителна диета може не само да доведе до отслабване с няколко килограма, но и да допринесе много за по-добрия начин на живот. Правилното хранене помага на тялото да получи необходимите хранителни съставки и количество калории, а това води до понижаване на риска от сериозни заболявания като диабет и различни болести на сърдечносъдовата система.

За да направите прехода възможно най-лек, най-добрият вариант е всички у дома да започнат да спазват новата диета. Променянето на лошите хранителни навици може да отнеме време, но подобряването на режима на хранене е напълно възможно. Въпреки всички предизвикателства, един здравословен начин на хранене предлага много повече ползи в сравнение с усилията, които са необходими.

Първа стъпка
Консултирайте се с диетолог за желаните промени в режима на хранене. Той може да ви даде важна информация, отнасяща се до специфични диетични нужди или фактори.

Втора стъпка
Оставете настрана, а най-добре изхвърлете нездравословната храна – за да не ви изкушава. Това включва преработените храни като чипс, кексове и бисквити. Претърсете и фризера си, защото много преработени храни или такива с високо съдържание на мазнини се продават замразени.

Трета стъпка
Съставете си меню за седмицата и съответния списък за пазаруване. Така ще избегнете опасните периоди от време, когато сте гладни, а не знаете какво точно да си приготвите за вечеря. Често това колебание води до посягане към нещо нездравословно. Добрият избор може да включва печена риба, (кафяв) ориз и задушени зеленчуци например. Стремете се да печете или да готвите на пара – този вид преработка на храната е полезна, за разлика от пърженето.

Четвърта стъпка
Наблегнете на пресните плодове и зеленчуци, както и на пълнозърнестите храни и тези с лесно разграждащи се протеини. Например изберете пълнозърнеста паста или кафяв ориз вместо бял. От източниците на протеини яжте най-вече чисто пилешко месо, пуешки гърди или морска риба.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: kozmetikata.com