Повече от една трета от живота си човек седи. А когато това е позата на работното му място и той с часове остава в това положение, а това може да доведе до последствия за здравето му.

Не случайно на международни изложения на офис мебели могат да се видят фантастични конструкции. Това не са просто търсения на художника за самоизява, а отговор на социални търсения.

Производителността на труда е в пряка зависимост от ергономичността на работното място. Едно е когато служителите боледуват от грип и съвсем друго, когато се получат сериозни хронични заболявания.

Някои работодатели отдавна използват плюсовете на удобното работно място, а ако не е така, то значи сами трябва да се погрижим за здравето си. Когато седим гръбнакът понася голямо напрежение и започва да сигнализира за проблеми. Често на болките не се обръща особено внимание.

Специалистите занимаващи се с проблемите на гръбнака (вертебролози) са убедени, че именно гръбнакът отговаря за нашето здраве. В гръбначния канал се намира гръбначен мозък разделен на сегменти, а от сегментите излизат нервни влакна, които пренасят импулси от главния мозък, през гръбначния, до определен орган, жлеза, мускули, съдове…

При деформация на гръбначния стълб се нарушава провеждането на импулса до съответния орган, което се отразява на работата му. Така се провокират болести като радикулит, язва, гастрит, мастопатия, хроничен бронхит и много други.

Една от най-честите диагнози при офис служителите е варикозата. В седнало положение се увеличава застояването на кръвта във вените, стените на съдовете се разширяват и губят еластичността си.

В по-рискова група са жените заради обувките на висок ток, хормоналните контрацептиви, бременността – все допълнителни провокиращи фактори. При дълго седене е неизбежно и застояването на кръвта в малкия таз.

При жените нерядко това води до гинекологични заболявания, а при мъжете може да стане причина за ранна импотентност и новообразования в простатата.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ezine.bg